Implantul dentar

Ce este implantul dentar?

La DentalCare Sîrbu, considerăm implantul dentar soluția cea mai eficientă în ceea ce înseamnă înlocuirea dinților pierduți, în același timp fiind și cea mai modernă modalitate de rezolvare a acestei probleme. Implantul dentar are ca scop crearea unei rădăcini artificiale în osul maxilar, în locul unde obișnuia să fie un dinte natural, fiind o piesă din titan pur (99,95%). Realizăm reconstrucția având la bază două dimensiuni: pe de-o parte este cea intraosoasă (implantul), iar pe de altă parte este cea supraosoasă (bontul protetic); bontul protetic reprezentând o bază pentru o proteză, o coroană sau o punte.

Acest tratament pe bază de implant dentar, comparativ cu o lucrare clasică prin punte, este considerat de specialiștii clinicii noastre, mai puțin distructiv, deoarece dinții învecinați nu sunt sacrificați. Pentru a se putea realiza o punte dentară este nevoie de o ancorare. Aceasta se realizează prin obturarea canalelor și șlefuirea a minimum doi dinți sănătoși, pentru a putea fi transformați în stâlpi de susținere ai protezei. Astfel, cu ajutor de la implantul dentar este eliminată necesitatea unei sacrificări a dinților sănătoși. În plus, implantul dentar imită foarte bine funcționalitatea și aspectul unui dinte natural, o posibilă senzație de „artificial” nefiind percepută de pacienții clinicii noastre.

Efectele lipsei dinților 

Noi, DentalCare Sîrbu, vă aducem în atenție faptul că în momentul în care un dinte natural este pierdut survin o serie de efecte negative atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Odată cu pierderea unuia sau mai multor dinți, osul maxilar se va topi în timp, ceea ce face ca intervențiile viitoare care au la bază implantul dentar să fie mai dificile fără o adiție de os - procedură prin care se redă volum osului, pentru o ancorare stabilă a implantului dentar. În momentul în care nu se apelează la înlocuirea dintelui pierdut, atât apelând la implantul dentar, cât și la altă modalitate, pe lângă cele menționate anterior, se va putea observa și o deplasare a dinților învecinați și opuși, aceștia schimbându-și poziția corectă. Acest fapt conduce la o mușcătură dezechilibrată, care aduce cu sine o senzație de oboseală musculară, dureri la nivelul capului, dar și un disconfort constant în ceea ce privește dantura și zonele care se află în legătură cu ea. Odată cu pierderea unor grupe mari de dinți, atât estetica zâmbetului cât și cea facială au de suferit. Cum am menționat și anterior, lipsa dinților naturali pentru o perioadă de timp duce la resorbția osului maxilarului. Acest lucru are efecte vizibile și la nivelul feței, ca de exemplu: buze subțiate și înfundate, ridarea zonei din jurul gurii și a nasului, minimizarea dimensiunii verticale. 

La noi, la clinica dentară clujeană, înțelegem faptul că îmbătrânirea prematură nu este o opțiune și că toate aceste efecte afectează, pe lângă stilul de viață și aspect, și încrederea de sine a pacienților. Însă, toate aceste probleme pot fi îndepărtate printr-un tratament bazat pe implantul dentar. Restaurarea funcțională și estetică a danturii, având la bază implantul dentar, este un tratament care se realizează cu scopul de a fi o soluție pe termen lung, pentru cel puțin 20-30 de ani pacientul uitând de acele probleme dentare supărătoare. Bineînțeles, pentru ca durata de viață a implantului dentar să fie maximizată este necesară dedicarea totală a ambelor părți implicate. Pe de-o parte, medicul dentist este responsabil de realizarea unei investigații atente, unei diagnosticări corecte și a unei planificări interdisciplinare pentru pacient - la clinica noastră, DentalCare Sîrbu, îți garantăm toate acestea.

Pe de altă parte, pacientul trebuie să aibă o igienă orală potrivită, să respecte cu strictețe controalele anuale (în număr de două) și în cazul în care acesta este fumător, să încerce să reducă sau să renunțe la acest viciu pentru ca implantul dentar să aibă o durată de viață cât mai ridicată.

Beneficiile unui implant dentar

Tratamentul care are la bază implantul dentar este soluția cu ajutorul căreia pacientul se va bucura de numeroase beneficii.

Implantul dentar sprijină atât sănătatea dentară, cât și pe cea generală.

Așa cum am menționat și anterior, odată cu pierderea dinților, osul maxilar începe să se topească. În acest caz ne referim la o resorbție a osului egală cu 50% în primii ani de la pierderea dentară. Astfel, acționarea imediată prin tratamentul bazat pe implantul dentar împiedică resorbția osului. Implanturile dentare se osteointegrează, ceea ce înseamnă că masa osoasă, armonia feței și sănătatea gingiilor sunt menținute. În plus, datorită faptului că acestea se comportă întocmai ca niște dinți naturali, alimentația pacientului se îmbunătățește și odată cu ea și sănătatea generală a acestuia.

Implantul dentar este o soluție sigură și durabilă

Realizarea osteointegrării în 3-6 luni elimină riscul unei posibile mobilizări pentru implantul dentar. Iar, cu o îngrijire orală adecvată, durabilitatea implanturilor este așteptată să fie 15-20 ani, ceea ce conferă tratamentului cu implanturi dentare titlul de cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților care lipsesc. Mai mult decât atât, studiile internaționale au concluzionat faptul că succesul tratamentului bazat pe implantul dentar este reprezentat de o rată de 98% - acest procent depinzând bineînțeles de calitatea implantului dentar și de gradul de complexitate al situației.

Implantul dentar readuce încrederea zâmbetului

Efectul de facelifting instaurat odată cu finalizarea lucrării bazată pe implantul dentar și protezare finală, armonizează și întinerește întregul aspect al feței, corectând asimetriile chipului. Zâmbetul sănătos și estetic rezultat ajută la ridicarea nivelului de încredere de sine al pacienților noștri, ajutând, în plus, la menținerea sănătății orale la un nivel optim. Mai mult decât atât, ceea ce caracterizează implantul dentar este personalizarea acestuia. Fiecare dinte este personalizat în funcție de forma, mărimea și nuanța asemănătoare celorlalți dinți naturali ai pacientului, astfel, aspectul zâmbetului fiind unul uniform.

Întrebări frecvente

Voi sta fără dinți în toată această perioadă?

În funcție de stilul de viață adoptat, se pot găsi soluții pentru fiecare pacient în parte. Imediat după operație, se recomandă evitarea purtării niciunui fel de proteză. Cu toate acestea, pentru a vă menține ritmul social, noi, DentalCare Sîrbu, vă vom confecționa lucrări provizorii. Deci, nu va fi nevoie să stați complet fără dinți în această perioadă. Mai mult decât atât, datorită noilor tehnici moderne, la clinica dentară clujeană, vă putem realiza o protezare provizorie imediată - se bazează pe implantul dentar care permite încărcarea protetică imediată.

Care e durata de viață a implantului? 

Având în vedere faptul că implantul dentar are o longevitate care este dictată de mai mulți factori influențatori, nu este posibil să oferim un răspuns general valabil pentru această întrebare. Numeroase implanturi dentare sunt complet funcționale și după 25-30 de ani, însă, de exemplu, în ceea ce-i privește pe pacienții cu un istoric în probleme parodontale, situația are un grad puțin mai scăzut de optimism. Cu toate că nu se cunoaște exact ce longevitate poate să aibă implantul dentar, prin respectarea indicațiilor specialiștilor DentalCare Sîrbu, rata de succes a implanturilor dentare va atinge un nivel considerabil mai ridicat.

Există durere sau disconfort?

Specialiștii noștri vă garantează că, datorită calității anestezicelor, sterilizării foarte bine efectuate, dotărilor moderne, și mai presus decât toate, datorită experienței vaste în domeniu, durerea și disconfortul vor fi mai mici ca în cazul unei extracții de molar de minte în timpul efectuării tratamentului bazat pe implantul dentar.

Cât durează tot tratamentul? 

Durata tratamentului care are la bază implantul dentar durează în medie 3, 6 sau mai multe luni. Acest timp variază în funcție de tipul lucrării, tipul implantului dentar și locația acestuia. Datorită tehnicilor moderne, acest tratament poate fi realizat imediat, datorită faptului că există implantul dentar special, care permite încărcarea protetică imediată. Însă, în unele cazuri, este necesar un transplant de os, perioada de vindecare în acest caz crescând. Toate aceste aspecte le vom discuta și stabili împreună, iar în urma unei consultații se poate stabili mai exact durata tratamentului care are la bază implantul dentar în cazul dumneavoastră.

Care este costul unui implant dentar?

Costul unui tratament cu implant dentar oscilează foarte mult în funcție de: tipul și materialul din care este fabricat implantul dentar, notorietatea și experiența specialistului, dotarea și facilitățile cabinetului clinicii. Luând toate acestea în calcul, la care adăugăm dorința pacientului de a avea implantul dentar de o calitate superioară, costul poate să fie destul de ridicat. Dacă tratamentul cu implant dentar este făcut conform unor standarde înalte de calitate, implantul dentar va avea o durabilitate foarte mare, reprezentând astfel o investiție pe termen lung.

Care sunt avantajele implanturilor dentare comparativ cu lucrările dentare tradiționale?

  • Cel mai mare avantaj al tratamentului care are la bază implantul dentar este acela că înlocuirea dinților este caracterizată de cel mai înalt nivel de naturalețe posibil
  • Confortul în ceea ce privește masticația, cea mai importantă funcție a dinților, este excelent, deoarece cu ajutorul pe care-l oferă implantul dentar, forțele masticatorii sunt transmise către osul alveolar similar cu modul în care acestea sunt transmise de către dinții naturali. Ceea ce nu putem spune despre protezele dentare tradiționale, care transmit aceste forțe masticatorii către gingii.
  • Modul în care este refăcută estetica dentară prin implantul dentar este extraordinară; implantul dentar va arăta și va funcționa aproape identic cu un dinte natural
  • În cazul protezelor dentare, pronunția anumitor cuvinte poate fi îngreunată, restaurările prin implanturi dentare eliminând această problemă
  • Suportul independent caracteristic pentru implantul dentar elimină presiunile suplimentare exercitate asupra altor elemente ale cavității bucale (os alveolar, dinți, gingii)
  • Șlefuirea dinților, în ceea ce privește tratamentul cu implantul dentar, nu este necesară ca în cazul protezelor dentare tradiționale. Astfel, dinții sănătoși nu sunt afectați de procedură.
  • Adaptarea pacientului cu o lucrare pe bază de implanturi dentare este mult mai rapidă decât în cazul unei lucrări pe bază de proteză dentară tradițională

Dezavantajele implanturilor dentare

  • Durata totală a tratamentului (execuție și vindecare) poate fi mai lungă, deoarece implică o intervenție chirurgicală pentru ca plasarea necesară pentru implantul dentar în osul maxilar să fie posibilă
  • Tratamentul care se bazează pe implantul dentar prezintă, în general, un cost mai ridicat decât în cazul restaurării cu sprijin pe dinții naturali

Îngrijirea implanturilor dentare

Durabilitatea lucrărilor pe bază de implanturi dentare este maximizată de o îngrijire optimă a acesteia de către pacient. Întreținerea și îngrijirea implantului dentar se face prin:

Igienă orală corespunzătoare

Implantul dentar, asemeni ca în multe alte situații, se comportă similar cu dinții naturali, astfel, și curățarea trebuie să fie una similară cu aceea a dinților naturali. În cazul restaurărilor fixe, curățarea se face de două ori pe zi cu periuța și cu o pastă de dinți fluorurată. Folosirea aței dentare este recomandată și în igiena care ține de implantul dentar. În cazul protezelor mobilizabile, se realizează îndepărtarea acestora din cavitatea bucală, zilnic, pentru curățare.

Controlul periodic

Prezentarea la medicul dentist o dată la 6 luni este obligatorie pentru pacienții care au apelat la implantul dentar ca soluție de înlocuire a dinților pierduți. Este necesară verificarea adaptării lucrării, aspectului gingiei, stabilității implantului dentar, plus efectuarea unui detartraj, unei igienizări profesionale și tratarea posibilelor leziuni existente în cavitatea bucală.

Precauție în timpul masticației

Se recomandă evitarea alimentelor cu duritate crescută ( alune, fistic etc.). Pe lângă acestea, bruxismul - afecțiune caracterizată de scrâșnitul dinților mai ales în timpul nopții, poate suprasolicita implantul dentar. Indiferent de context, în momentul sesizării primelor semne ale unor afecțiuni, pacientul este sfătuit să contacteze medicul dentist.

Riscuri și complicații

Cu toate că progresele tehnologice din ultimii ani sunt extraordinare, complicațiile și riscul accidentelor există și, pentru a le putea evita sau minimiza efectul, trebuie să fim conștienți de ele.

Aceste riscuri și complicații sunt structurate în 3 dimensiuni:

  • Complicații care apar în primele 6 luni după operație - osteointegrarea incorectă pentru implantul dentar
  • Complicații pe termen lung - rezultate din cauza unei proiectări incorecte a lucrării care se bazează pe implantul dentar sau rezultate în urma unei îngrijiri și întrețineri problematice
  • Riscuri intraoperatorii - accidente survenite în timpul operației de poziționare pentru implantul dentar sau în timpul operațiilor cu rol pregătitor (exemplu: adiție de os, lift de sinus)

Indicații/ contraindicații

Tratamentul prin implanturi dentare reprezintă cea mai eficientă soluție de tratament atât în cazul edentațiilor parțiale (în cazul lipsei unuia sau a mai multor dinți), cât și în cazul edentației totale (toții dinții de pe arcadă lipsesc). Acesta este folosit cu succes aproape în orice situație clinică în care se dorește înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă.

Cu toate acestea, a folosi implantul dentar poate să ridice o anumită notă de insecuritate în cazul pacienților cu afecțiuni generale severe. În cazul acestora, la DentalCare Sîrbu, este contraindicată anestezia, a insera implantul dentar în general, intervențiile chirurgicale, cerându-se o evaluare riguroasă înainte de începerea tratamentului care se bazează pe implantul dentar. De cele mai multe ori, implantul dentar poate fi plasat în urma unor tratamente preliminare. Sunt rare situațiile severe care împiedică plasarea implantului dentar, tulburările locale fiind mai des întâlnite. Acestea sunt tratate mai ușor cu ajutorul unor intervenții preoperatorii, mai apoi urmând începerea procedurii de plasare a implantului dentar.

Tehnica clasică în cazurile simple

  1. După analiza CBCT-ului și stabilirea diagnosticului corect, se alege împreună cu pacientul tipul implantului dentar.
  2. Se efectuează anestezia locală în zona care urmează a fi operată, se așteaptă 10-15 minute până se instalează efectul anestezicului
  3. Se prelucrează câmpul de lucru (etajul inferior al feței, buzele, bărbia) cu soluție slab antiseptică
  4. Ulterior după ce medicul chirurg își îmbracă mănușile sterile începe intervenția propriu-zisă, care constă în prima fază în incizia gingiei fixe și decolarea ei pentru a avea o vizibilitate mai buna a zonei de lucru
  5. Următoarea etapă este forarea osului cu instrumente speciale care sunt de dimensiuni și mărimi diferite, după ce medicul chirurg a realizat ultima forație cu ultima freză, urmează ca implantul dentar să fie inserat și închis pentru 3-6 luni conform indicațiilor medicale anterioare discutate cu pacientul.
  6. Urmează etapa de suturare a gingiei cu ață care poate fi de două tipuri, resorbabilă (necesar de revenit în 7-10 zile pentru a fi îndepărtată), sau ață resorbabilă (se topește singură aproximativ în 20-30 zile).
  7. Ulterior se indică pacientului medicația specifică pentru a elimina orice risc de infecție și pentru a micșora durerea și edemul.

Vă invităm să consultați lista de prețuri pentru implanturi dentare. Mai apoi, ne puteti contacta pentru consultație, fie telefonic, fie pe e-mail, fie pe paginile de social media. În cadrul acesteia, evaluăm cazul dumneavoastră pentru a oferi soluția personalizată! 

DentalCare Sîrbu - Clinica dentară clujeană.