Radiologie

Avem cabinet de radiologie digital─â de ultim─â genera╚Ťie!

Ai nevoie de o radiografie dentar─â ├«n timpul consulta╚Ťiei? La DentalCare S├«rbu nu mai trebuie s─â a╚Ötep╚Ťi p├ón─â la urm─âtoarea ├«nt├ólnire, ╚Öi nici nu trebuie s─â te deplasezi la alt─â loca╚Ťie. Avem un cabinet de radiologie ultramodern!

Ce este o radiografie dentara? Cum ne ajut─â?

Radiografia dentar─â este o examinare cu raze X bidimensional─â (2-D) sau o scanare digital─â a cavit─â╚Ťii bucale, rezultatul fiind o reprezentare sub forma unei imagini plane. Radiografiile dentare sunt instrumente esen╚Ťiale ├«n stomatologie, oferind imagini clare ╚Öi detaliate ale din╚Ťilor ╚Öi ╚Ťesuturilor ├«nconjur─âtoare, permi╚Ť├ónd medicului stomatolog s─â identifice cariile, infec╚Ťiile, afec╚Ťiunile gingivale, abcesele, anomalii ale maxilarelor sau alte probleme.

Radiologia stomatologic─â mai poate fi utilizat─â pentru a planifica interven╚Ťiile chirurgicale, precum extrac╚Ťia din╚Ťilor sau inserarea implanturilor dentare, precum ╚Öi pentru a monitoriza evolu╚Ťia tratamentelor stomatologice.

Ce sunt radia╚Ťiile?

Radia╚Ťia reprezint─â energia emis─â de o surs─â ╚Öi transmis─â prin spa╚Ťiu sub form─â de unde sau particule. Cantitatea de radia╚Ťii la care suntem expu╚Öi pe parcursul anului este ├«ntre 2000 ÔÇô 4500 ┬ÁSV, ├«n func╚Ťie de zona de pe glob ├«n care tr─âim (Fondul Natural de Radia╚Ťii). Sursele de radia╚Ťii pot fi naturale (de la p─âm├ónt, plante, alimente, spa╚Ťiul atmosferic) ╚Öi alte surse artificiale (monitoare PC, TV, telefoane mobile, antene, linii de ├«nalt─â tensiune etc.).

├Än stomatologie sunt utilizate radia╚Ťiile ionizante, razele X, pentru a oferi un diagnostic corect. Razele X sunt o form─â de radia╚Ťie electromagnetic─â, a╚Öa cum sunt undele radio, microundele sau lumina. Acestea pot penetra ╚Öi pot fi absorbite de ╚Ťesuturile organismului, oferind ├«n final o imagine a structurilor interne.

E adev─ârat c─â radia╚Ťiile sunt periculoase?

Da, acest lucru este adev─ârat, dar radiologia stomatologic─â este c├ót se poate de sigur─â. La DentalCare S├«rbu suntem dedica╚Ťi s─â oferim pacien╚Ťilor no╚Ötri cele mai sigure ╚Öi confortabile experien╚Ťe posibile. Din acest motiv cabinetul nostru de radiologie este dotat cu aparatur─â radiologic─â digital─â de ultim─â genera┼úie, care respect─â principiul ALARA (As Low As Reasonably Achievable). Acest lucru ne permite s─â oferim imagini radiologice de ├«nalt─â precizie ╚Öi acurate╚Ťe cu expunerea minim─â la radia╚Ťii a pacientului.

Radiografiile stomatologice sunt considerate sigure pentru pacien╚Ťi deoarece nivelul de radia╚Ťie la care sunt expu╚Öi este foarte sc─âzut, de aproximativ 0,005 milisievert.

Noi oper─âm cu 4 tipuri de imagistic─â dentar─â digital─â:

Scanare intraoral─â digital─â

În cabinetul nostru sunt disponibile scanarea intraorală și 3 tipuri de radiografii: scanare intraorală, tomografie computerizata (CBCT), radiografie panoramica (OPG) și teleradiografie de profil (CEPH).

Scanarea intraoral─â este o tehnic─â de amprentare digital─â, f─âr─â atingere, ce ├«nlocuie┼čte clasicele mulaje din materiale de amprent─â. Amprentarea prin mulaj este nepl─âcut─â, de┼či nedureoas─â, iar timpul necesar efectu─ârii ei destul de mare. De obicei, se amprenteaz─â to┼úi din┼úii din cavitatea oral─â. Aceast─â form─â de amprentare total─â necesit─â de fapt 3 amprente: amprenta arcadei superioare, amprenta arcadei inferioare, amprenta ocluziei. Scanarea intraoral─â ne permite o scanare color ├«n timp real, rezultatul fiind o amprent─â digital─â foarte precis─â, cu textura natural─â a dentitei. Fotografiile HD rezultate eviden╚Ťiaz─â detaliile semnificative pentru stabilirea limitei prepara╚Ťiei.

Tomografia computerizat─â (CBCT)

CBCT sau Computerul Tomograf cu Fascicul Conic este o tehnologie de ultim─â genera╚Ťie ├«n domeniul imagisticii cu raze X, ce permite vizualizarea ├«n plan tridimensional a zonelor scanate. Tomografia dentar─â computerizat─â (CT) cu fascicul conic este un tip special de radiografie, utilizat─â atunci c├ónd radiografiile dentare sau faciale obi╚Önuite nu sunt suficiente ├«n tratamentul sau investigarea diverselor afec╚Ťiuni.

Fiind o tehnologie foarte util─â, medicul t─âu poate solicita acest tip de investiga╚Ťie pentru a vizualiza imaginile tridimensionale (3D) ale din╚Ťilor, ╚Ťesuturilor moi, nervilor ╚Öi oaselor, ob╚Ťinute dintr-o singura scanare.

Radiografie panoramic─â (OPG)

Imagini de cea mai bun─â calitate ╚Öi o doz─â minim─â de radia┼úie ÔÇô acestea sunt caracteristicile acestui tip de radiografie. Programul de vizualizare ofer─â posibilitatea alegerii de c─âtre medic a propriei scheme de contraste ╚Öi ce detalii s─â fie puse ├«n eviden┼ú─â. Aceste imagini sunt utile ├«n practica stomatologic─â de zi cu zi, acolo unde se dore┼čte o prim─â informare de ansamblu, sau unde nu sunt semne de ├«ntrebare ├«n ceea ce prive┼čte diagnosticul.

Teleradiografie de profil (CEPH)

Radiografia CEPH este, de fapt, cefalometria digital─â. Radiografia CEPH este util─â pentru a ob╚Ťine o serie de informa╚Ťii importante despre dezvoltarea dentar─â ╚Öi scheletic─â, precum dimensiunile oaselor maxilare ╚Öi mandibulei, pozi╚Ťia din╚Ťilor ╚Öi a maxilarelor, rela╚Ťiile dintre acestea, precum ╚Öi al╚Ťi parametri critici. Aceast─â radiografie se adreseaz─â ├«n cazul tratamentelor ortodontice, acolo unde este necesar─â vizualizarea ╚Öi calcularea unor repere anatomice indispensabile alegerii planului de tratament corect, deoarece fiecare particularitate a zonei ne va conduce la un diagnostic individual, unic ╚Öi precis.

Sper─âm s─â ne alegi pe noi pentru viitoarele radiografii dentare!

Vrei să afli mai multe despre noi? Urmărește-ne pe Facebook sau Instagram.