Candidoza bucală: semnificație, cauze, simptome și tratament

Ce este candidoza bucală?

Candidoza bucală  este o infecție determinată de ciuperca numită Candida Albicans. Aceasta se dezvoltă la nivelul gurii, limbii și gâtului.

Candidoza bucală nu este considerată o afecțiune gravă.

Cauze candidozei bucale

În orice organism sănătos, sistemul imunitar funcționează pentru a respinge organismele nocive (ciupercile, bacteriile sau virușii), menținând un echilibru între microbii răi și buni. Dacă sistemul imunitar scade, microbii se înmulțesc. Modul de transmitere este diferit în funcție de vârstă. Astfel că la adulți se poate transmite prin folosirea la comun a obiectelor de igienă orală (periuța de dinți) sau a tacâmurilor (linguri etc). La nou-născuți candidoza bucală apare dacă mama suferă de candidoză genitală la naștere. Aceeași ciupercă (Candida Albicans) se regăsește și în flora vaginală și poate provoca candidoza genitală.

Simptomele candidozei bucale la adulți și copii:

  • apariția unui gust neplăcut și a unor pete albe în mucoasa gurii
  • leziuni albe vâscoase la nivelul gurii până în amigdale;
  • la nou-născuții sănătoși, candidoza bucală nu este o problemă serioasă, fiind ușor de vindecat. O serie de analize medicale simple este suficient pentru a diagnostica această infecție fungică.
  • infecția din gura sugarului se transmite și la mameloanele mamei, care se înroșesc și resimt o senzație de durere.

Tratamentul candidozei bucale

DentalCare Sîrbu vă recomandă să consultați un medic specialist în medicină internă în caz de candidoză bucală. În acest caz, verificați și protezele dentare; asigurați-vă că acestea sunt curate și nu provoacă iritații.

Adresați-vă medicului dentist pentru a afla modalitatea optimă de curățare a acestora.

Remedii și tratamente alternative

Nu este de neglijat nici efectul tratamentelor alternative care pot grăbi vindecarea candidozei bucale.

Usturoiul – ajută în lupta împotriva organismelor dăunătoare. Îl puteți consuma crud sau sub formă de capsule. Pentru modul de administrare, adresați-vă unui farmacist.

Ceaiurile de plante medicinale – ceaiurile de cuișoare, gălbenele, mușețel sau scorțișoară au efect calmant în senzațiile de durere. Se pot ingera sau folosi pentru clătirea cavității bucale.

Bicarbonatul de sodiu – se consumă câte o linguriță, la 2 ore după fiecare masă principală. Timp de 3 ore nu se mai consumă nimic.

Echipa DentalCare Sîrbu vă sfătuiește să luați în considerare atât sfaturile unui medic specialist, cât și tratamentele naturiste, care pot grăbi vindecarea acestei afecțiuni.