Cât e de importantă apa de gură?

La întrebarea: “Care este rutina dumneavoastră de îngrijire a dinților? ” mulți dintre pacienții care ne calcă pragul afirmă că folosesc zilnic doar pasta și periuța de dinți. Este adevărat că apa de gură la fel ca și ața dentară nu pot înlocui periajul regulat. Totuși, periuța de dinți nu reușește să curețe în profunzime zonele mai greu accesibile, cum ar fi cele interdentare. Iar aici intervine apa de gură.


Istoria apei de gură:

Spre surprinderea multora utilizarea apei de gură reprezintă un obicei antic. Încă din anii 2700 înainte de Hristos, egiptenii, grecii, romanii utilizau diferite preparate pentru a îndepărta respirația neplăcută. Cu toate acestea, multe din ingredientele apei de gură, cum ar fi: miere, flori, fructe smirnă, creeau pe termen lung multe efecte negative.

În secolul al XVII-lea un om de știință a descoperit că placa dentară este alcătuită din organisme vii, astfel apa de gură a început să conțină alcool sau oțet pentru uciderea lor.

În 1800, un profesor de origine germană a revoluționat piața produselor de igienă dentară, dovedind eficiența clorhexidinei în eliminarea plăcii dentare. Acesta este momentul în care apa de gură devine disponibilă drept un produs de îngrijire al dinților la scară largă. Până la ora actuală, clorhexidina rămâne cea mai eficientă substanţă disponibilă pentru prevenirea și îndepărtarea plăcii bacteriene. 

Tipuri

Apa de gură poate fi de 2 tipuri: cosmetică sau terapeutică

  1. Apa de gură cosmetică poate fi folosită de către maturi și copii de peste 6 ani pentru a ține sub control respirația neplăcută.
  2. Apa de gură terapeutică conține deobicei ingrediente ca:
  • clorhexidina
  • clorura de cetilpiridiniu
  •  fluor
  • apă oxigenată
  • uleiurile esențiale

ce vin să lupte contra unor afecțiuni precum gingivita, placa dentară sau deteriorarea dinților.

Beneficii:

Prin acțiunea sa , apa de gură va distruge aproximativ toate bacteriile care formează placa bacteriană și va preveni formarea acesteia, reducând, totodată, riscul apariției  cariilor dentare și a bolilor paradontale. Un alt beneficiu al apei de gură este faptul că diminuează disconfortul cauzat de afte sau ulcerații superficiale.

Cum se utilizează:

În general, se folosește zilnic după periajul dinților, clădind bine timp de 30 de secunde gura. Nu fuma, consuma alimente după ce ai utilizat apa de gură, doar așa te vei bucura din plin de efectele acestea.

Totuși, este bine să citește cu atenție de pe ambalaj modul de utilizare sau să urmezi sfatul stomatologului tău. Apa de gură nu trebuie înghițită niciodată!

Contraindicații:

Există și categorii de persoane cărora nu le este recomandată utilizarea apei de gură terapeutică ca de exemplu:

  • femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să folosească apă de gură cu clorhexidină.
  • apa de gură cu clorhexidină nu ar trebui să fie utilizată de persoane sub 18 ani
  • apa de gură cu flor este indicat de evitat în cazul copiilor, femeilor care sunt însărcinate sau alăptează.

Atenție, apa de gură indicată de medicul stomatolog cu rol terapeutic trebuie utilizată după cum recomandă dentistul, altfel pot surveni uneleefecte adverse.

De reținut:

  1. Apa de gură nu vindecă respirația neplăcut mirositoare, ci doar o maschează. Este important să găsiți cauza reală a respirației urât mirositoare și să o rezolvați.
  2. Apa de gură completează o rutină corectă de periaj al dinților, în niciun caz, nu o înlocuiește

Vizitează-ne și pe paginile de social media, pentru alte informații utile despre igiena dentară.