Rolul dentistului generalist în tratamentul pacientului cu nevoi speciale

Pacienții cu nevoi speciale sunt acei pacienți cu probleme psihice, fizice, psihologice sau medicale, care necesită modificări semnificative ale tratamentului stomatologic. O listă aproximativă a problemelor care pot situa un pacient în categoria “nevoi speciale" cuprinde: 

  • autismul;
  • sindromul Down;
  • leziuni traumatice cerebrale;
  • paralizia cerebralǎ;
  • bolile psihice;
  • anxietate severă sau fobie stomatologică
  • anomalii craniofaciale: sindromul craniofacial, sindromul Apert, despicăturile palatine;
  • anumite boli congenitale (hemofilia);
  • demențe: Alzheimer, Parkinson, demența multiinfarct;
  • depresia severă sau pesudodemența;
  • dizabilitățile fizice ca artrita reumatoidǎ severǎ;
  • orice boalǎ sistemică ce poate modifica tratamentul stomatologic.

Pacienții cu nevoi speciale pot necesita modificări ale tratamentului atât ca tip, cât și ca scop, impuse de caracteristicile pacientului cu nevoi speciale și de severitatea bolii.

Din cadrul stomatologiei generale de zi cu zi face parte și recunoașterea, managementul și tratamentul problemelor orale ale indivizilor cu nevoie speciale. Astfel, medicul dentist generalist trebuie sǎ recunoascǎ pacientul care intrǎ în aceastǎ categorie şi sǎ ia mǎsuri pentru ajustarea procedurii de evaluare. De multe ori este necesară prezența îngrijitorului pacientului la examinarea inițialǎ. Poate fi indicatǎ consultarea cu medicul curant al pacientului și cu alți specialiști. Dacǎ după realizarea examenului clinic medicul dentist generalist considerǎ cǎ nu poate îngriji pacientul, atunci îl trimite la spital (secția chirurgie OMF) sau la clinica UMF.

În cazul în care medicul consideră că poate realiza cel puțin o parte din tratament, atunci face un plan de tratament pentru pacientul respectiv. Acest plan de tratament este influențat de mulți factori, incluzând dorința pacientului de a coopera, nivelul de cooperare anticipat, abilitatea pacientului de a realiza îngrijirea oralǎ, disponibilitatea îngrijitorului de a însoți pacientul la tratament. La aceşti pacienți pot fi necesare îngrijiri pe termen lung, datoritǎ faptului cǎ sǎnǎtatea generalǎ a persoanei se poate deteriora. Pe tot parcursul tratamentului trebuie făcut orice efort pentru a păstra demnitatea pacientului și a încuraja eforturile îngrijitorului și familiei.

Un rol important al medicului dentist constǎ în educarea pacientului cu nevoi speciale, a îngrijitorului și familiei acestuia în vederea importanței menținerii sănătății orale și a legăturii dintre aceasta și sǎnatatea generalǎ. Implicarea pacientului în luarea deciziilor va încuraja individul să-și asume responsabilitatea în menținerea sănătății sale orale. Deși pacientul poate face singur anumite manopere de îngrijire, îngrijitorul trebuie sǎ fie implicat activ în acest proces. Acesta trebuie informat de către medic despre natura, scopul și durata tratamentului și despre modul în care poate asista pacientul în timpul tratamentului.

Scopul echipei de medicină dentară în cazul pacientului cu nevoi speciale este asigurarea menținerii unei dentiții funcționale și sănătoase, atât cât permite starea sa de sănătate generală. În vederea îndeplinirii acestui scop sunt necesare mai multe măsuri:


  • Programarea pacientului în timpul zilei la orele cele mai potrivite pentru acesta;
  • Stabilirea unor ședințe mai lungi decât la un pacient obișnuit datorită problemelor care pot apărea;
  • Comunicarea cu îngrijitorul referitor la schimbările în sănătatea orală a pacientului sau în sănătatea generală a acestuia;
  • Echipa stomatologică trebuie să asigure confortul fizic al pacientului, familiaritate și bunăvoință pe parcursul tratamentului, să fie pregătită să asigure tratamentul pacientului de pe scaunul cu rotile pe fotoliul stomatologic, să anticipeze nevoile pacientului, să fie flexibilă și să acționeze cu compasiune pe toată durata tratamentului.


Echipa DentalCare Sîrbu este întotdeauna pregătită pentru aceste situații, iar pacienții cu nevoi speciale pot veni cu încredere pentru tratarea afecțiunilor stomatologice.


Pentru a ne contacta, click aici