Tot ce trebuie să știi despre radiografiile dentare și interpretarea acestora

Radiografia dentară

Aceasta este cea mai importantă examinare complementară, utilă medicului stomatolog în evaluarea corectă a stării de sănătate a pacientului.

reach

Rolul radiografiei dentare

Radiografia dentară întrunește două roluri la fel de importante: rolul auxiliar și rolul de de prevenție al afecțiunilor dentare.

Rolul auxiliar: prin intermediul radiografiei, medicul primește un răspuns corect asupra problemei dentare pentru a oferi pacientului o schemă de tratament. Rolul de prevenție al afecțiunilor dentare este important în detectarea timpurie a problemelor și tratarea acestora pentru a nu evolua.

În concluzie, medicii de la DentalCare Sîrbu operează cu radiografii precise, pentru a descoperi cariile dentare sau alte structuri invizibile la suprafața măselelor.

Radiografiile dentare și interpretarea acestora ne ajută să descoperim toate afecțiunile care nu pot fi observate cu ochiul liber.

5  dintre cele mai importante aspecte care se urmăresc pe radiografiile dentare:

  • Posibile infecții ale dinților sau ale structurii osoase care susține dinții;
  • Verificarea corectitudinii unui tratament;
  • Poziționarea dinților naturali din cavitatea bucală;
  • Starea lucrărilor dentare efectuate în cavitatea bucală: plombe, implanturi etc.
  • Eventuale afecțiuni patologice sau infecții osoase.

Principalele tipuri de radiografii:

  • Radiografia CT sau scanarea CAT este o tehnologie de ultimă generație. Utilizează echipamente cu raze X.  Radiografia CT se află în top 5 cele mai semnificative inovații din medicină din ultimii 50 ani.
  • Radiografia dentară retro-alveolară, care este o radiografie mică. Aceasta are rolul de a arăta vârful rădăcinilor unui dinte împreună cu osul care-l înconjoară;
  • Radiografia “bite-wing” sau “în mușcătură”: în timpul acesteia pacientul își încleștează dinții pe un dispozitiv care conține un mic film radiologic. Astfel, coroanele dentare ale dinților posteriori din maxilarul superior, dar și din cel inferior pot fi vizibile aici, fără ca dinții să fie suprapuși;
  • Radiografia dentară ocluzală arată întreaga arcadă superioară sau inferioară împreună cu maxilarul superior sau mandibula. Aceasta este folosită în cazul descoperirii dinților crescuți în plus, a unor chisturi sau abcese dentare;
  • Radiografia dentară panoramică este cea care oferă medicului o vedere de ansamblu a cazului,  dar nu este potrivită pentru a depista cariile.

Modul de interpretare al radiografiilor:

Albul puternic din radiografiile dentare poate reprezenta o plombă, un implant, chiar și suprapunerea a doi sau mai mulți dinți. Negrul intens reprezintă un defect de structură dură ( os sau dinte) sau chiar lipsa acestuia.

DentalCare Sîrbu recomandă să aveți grijă de sănătatea danturii dumneavoastră. Ne puteți contacta pentru consultație: fie telefonic, fie pe e-mail, fie pe paginile de social media. În cadrul acesteia, evaluăm cazul dumneavoastră pentru a oferi soluția personalizată!