Lucrările din zirconiu

În acest articol vom vorbi despre unul din cele mai moderne și inovatoare materiale utilizate în lucrările stomatologice - zirconiul. Acesta reprezintă prima opțiune atunci când dorim coroane dentare de foarte bună calitate, și nu numai.

Zirconiul este un material ceramic de culoare albă care se găsește sub formă de blocuri de diverse forme și mărimi. În stomatologie nu e folosit zirconiu în stare pură, ci o combinație chimică, numită oxid de zirconiu. Un alt lucru interesant este că acestui material i se mai spune adesea diamant artificial, având o mare rezistență și proprietăți estetice deosebite.

Ce e deosebit la zirconiu?

- la momentul actual nu există un alt material utilizat în stomatologie cu o rezistență mai mare.

- este biocompatibil. Zirconiul este considerat la ora actuală cel mai biocompatibil material disponibil în tehnica stomatologică, adică nu determină reacții gingivale – iritații sau infecții.

- au aspect natural, translucid. Spre deosebire de structura metalică a coroanelor de porțelan clasice, ce blochează trecerea luminii, zirconiul are un aspect asemănător dinților naturali și lasă razele solare să pătrundă. Efectul creat este unul foarte natural, de aceea coroanele pe zirconiu sunt recomandate în mod special în cazul dinților frontali, unde estetica și rezistența sunt foarte importante.

- nu apare gust neplăcut în gură – specific lucrărilor metalo-ceramice.

- nu se colorează. Nu erodează, deoarece zirconiul nu este un metal.

- se obțin lucrări foarte precise, datorită sistemelor computerizate.

- ele nu pun presiune inutilă pe ligamente și țesuturi.

- sunt ușor de purtat. Ele nu pun presiune inutilă pe ligamente și țesuturi.

Unde în stomatologie utilizăm zirconiu?

Zirconiul este astfel considerat “materialul mileniului III”, fiind cel mai biocompatibil pentru restaurările protetice.

  • Coroane și punți cu suport de zirconiu.

Coroanele dentare din zirconiu sunt lucrări protetice realizate pentru a acoperi un dinte afectat de carii sau traumatisme dentare, dar și în implantologie, pentru a oferi funcționalitatea și estetica unui dinte natural.

  • Fațete din zirconiu

Fațete din zirconiu pot realizate în funcție de culoarea naturală a dinților pacientului. Nu mai este nevoie de un material opac pentru rezultate excepționale, structura dintelui nu va avea de suferit atunci când optăm pentru fațete dentare din zirconiu, deoarece nu este nevoie de o șlefuire agresivă. Întreaga etapă de pregătire a dintelui pentru fațetare este realizată digital, fiind mult mai precisă.

  • Implanturi din zirconiu

Implanturile dentare din titan au fost considerate mult timp un standard în implantologie, totuși mulți pacienți dezvoltă reacții adverse la acesta. Principalele avantaje ale alegerii unui implant dentar din zirconiu sunt biocompatibilitatea ridicată și osteointegrarea optimă.

  • Proteze fixe și mobile
  • Bonturi pe implant de zirconiu.

Dacă vrei să apelezi la un tratament dentar accesibil, modern, fără durere și rezistent în timp, atunci ai găsit clinica stomatologică potrivită. Programează o consultație aici (link) pentru a stabili împreună  de ce ai nevoie pentru a te bucura de zâmbetul la care visezi.