Retracția gingivală – cauze și metode simple de prevenire

Ce este retracția gingivală?

Retracția gingivală sau retragerea gingiilor se referă la faptul că gingia se retrage, descoperind partea inferioară a dinților sau rădăcinile acestora. O gingie sănătoasă este de culoare roz pal și are un rol important în protejarea dinților, camuflând foarte bine rădăcina dintelui și protejându-l de resturile alimentare și de formarea bacteriilor la acest nivel.

Retracția gingivală modifică felul în care arată dantura noastră, și totodată provoacă și sensibilitate în această zonă. Atunci când gingia se retrage gustul dulce sau acru, dar și alimentele reci sau calde pot crea disconfort.

Retracția gingivală – semne și simptome

Cum spuneam mai sus, gingia are culoarea roz deschis în starea ei sănătoasă și nu sângerează la periajul dentar.

În momentul când observi că dinții tăi par mai alungiți decât de obicei și este descoperită o parte a rădăcinilor dentare, este primul semn că acolo e retracție gingivală. Un alt semn îl vezi când dinții încep să se miște și acest lucru datorită bacteriilor acumulate sub gingii.

Dar nu te îngrijora pentru că până la finalul articolului vei găsi câteva sfaturi care sigur îți vor plăcea

Retracția gingivală – cauze

Boala parodontală – principala cauză

Parodontoza se referă la inflamarea țesuturilor care susțin dinții și este cauzată de depuneri bacteriene. Această afecțiune poate afecta dantura în întregime.

Periajul dentar prea dur

De asemenea periajul dentar prea agresiv poate provoca retragerea gingiilor. Astfel de informații și în ce cazuri se potrivește periajul mai dur le poți afla de la medicii specialiști DentalCare Sîrbu.

Malocluziile dentare

Problemele de malocluzie dentară (dinți strâmbi, înghesuiți) pot determina retragerea gingiilor. Rezultatul alinierii greșite a unui dinte va fi o gingie foarte subțire sau chiar lipsa acesteia în zona acelui dinte.

Specialistul în ortodonție  poate depista și corecta orice problemă de malocluzie. Tot el va rezolva cauza care a provocat retracția gingiei.

Printre alte cauze se mai numără: lucrările protetice care irită gingia, tulburările genetice și, foarte rar vârsta.

Metode de prevenire pentru retracția gingivală

Cel mai eficient tratament rămâne prevenția printr-o igienă orală adecvată. Ce înseamnă asta, mai exact? Folosirea aței dentare, perierea dinților de două ori pe zi (nu în mod agresiv) și nu uita de curățarea limbii. Dimineața, după ce te trezești limba este încărcată cu toxine, așa că e nevoie de o curățare zilnică. Folosește o linguriță sau un dispozitiv special pentru asta.

Pentru prevenirea retracției gingivale îți mai recomandăm următoarele:

  • controlul periodic la stomatolog
  • limitarea consumului de alcool
  • o dietă echilibrată și alcalină.

Tratamente naturale pentru stoparea retracției gingivale

Este foarte bine să știi ce să faci acasă pentru a preveni sau stopa această afecțiune, însă e recomandat să te consulți întotdeauna cu medicul specialist dacă ai această problemă. Medicii de la clinica DentalCare Sîrbu îți stau la dispoziție pentru orice nelămurire.

Dar hai să vedem ce tratamente naturiste poți aplica singur acasă:

Ceaiul de mușețel

Mușețelul are puteri tămăduitoare complexe și i se mai spune în popor „floarea raiului”.

Acesta are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, antihistaminice, cicatrizante și tonice extraordinare. De aceea se poate folosi ca medicament în caz de retracție gingivală.

Pune două sau trei lingurițe de ceai de mușețel într-o cană cu apă fierbinte. Lasă amestecul să infuzeze aproximativ 10 minute, strecoară și lasă ceaiul să se răcească puțin.

Poți folosi infuzia călduță doar pentru clătirea cavității bucale. Repetă de câteva ori și inflamația gingivală va începe să se diminueze.

Ceaiul verde

Ceaiul verde ajută cu siguranță în menținerea sănătății orale, o arată studiile efectuate în Egipt. El menține flora bacteriană orală și totodată reduce și aciditatea salivei. Nu în ultimul rând menține și sănătatea optimă a gingiilor. Încercați să respectați timpul de infuzie de pe pliculeț, pentru că altfel va fi foarte amar.

Pentru cine este interesat de subiect poate citi și acest articol: https://artaceaiului.ro/blog/ceaiul-verde-si-sanatatea-danturii/  

Clătirea cu sare grunjoasă (cât mai brută și apropiată de natură) și apă călduță

Această metodă este extrem de eficientă și nu are contraindicații. Ajută la diminuarea durerii și prevenirea retracției gingivale.

Modul de preparare

Încălzește un pahar cu apă și dizolvă în el ½ linguriță de sare grunjoasă. După ce s-a dizolvat, clătește-ți gura cu acest amestec timp de cca. 15 secunde. Repetă de maxim 3 ori pe zi.

Dacă te confrunți cu această problemă deja, îți poți face o programare la clinica DentalCare Sîrbu. Sfatul nostru sincer este să aplici și singur acasă aceste remedii naturiste pentru a ameliora durerile. Nu sunt deloc costisitoare și poate vei descoperi unul care ți se potrivește ca o mănușă

Noi îți stăm la dispoziție telefonic sau pe paginile social media Facebook, Instagram și LinkedIn.