Imagistica digitală în diagnosticele medicale

Imagistica digitală a revoluționat domeniul medical, oferind mediciilor o perspectivă mai detaliată și mai precisă asupra stării pacienților. Radiografia digitală este utilizată pe scară largă, iar în Statele Unite, 60% dintre medicii stomatologi preferă această metodă în procesul diagnostic.


Avantajele radiologiei digitale 


În primul rând, aceasta contribuie la reducerea poluării mediului înconjurător prin eliminarea substanțelor chimice folosite în procesul de dezvoltare și fixare, cum ar fi iodura sau bromura de argint. De asemenea, îmbunătățește precizia în procesarea imaginilor, reduce timpul necesar pentru capturarea și vizualizarea acestora, crescând astfel eficiența tratamentului pacientului. 


Un alt avantaj major este reducerea dozei de radiații la care este expus pacientul, asigurându-se astfel siguranța acestuia.


Radiologia digitală facilitează implicarea pacientului în procesul de diagnostic și planificare a tratamentului prin co-diagnosticare și educație. Software-ul de vizualizare permite îmbunătățirea dinamică a imaginilor, facilitând comunicarea cu colaboratorii și reducând spațiul necesar de stocare a imaginilor radiologice.


Cu toate aceste avantaje, precizia diagnosticului obținut prin utilizarea sistemelor digitale este esențială. Acuratețea diagnosticului trebuie să fie cel puțin la fel de fiabilă și precisă ca și cea obținută cu radiografia convențională.


Sistemele digitale au devenit tot mai populare în stomatologie datorită utilizării pe scară largă a calculatoarelor și a dozelor reduse de radiații în radiografia digitală. Tipurile de radiografii digitale folosite astăzi includ radiografia digitală directă cu senzor intraoral, tehnica digitală indirectă cu plăci PSP, radiografia panoramică digitală directă și cefalometria digitală directă.


Pentru a obține imagini digitale, se utilizează un convertor digital analog care transformă imaginea în date numerice. Rezoluția imaginii este limitată de numărul de pixeli, cu cât sunt mai mulți pixeli, cu atât imaginea este mai clară. Imaginile digitale sunt definite de numărul de nuanțe de gri, iar sistemele digitale de astăzi generează imagini cu până la 65.536 de nuanțe de gri.


Cu toate aceste avantaje ale imaginilor digitale în medicină, este important să se țină cont de dozele de radiații la care este expus pacientul. Medicul trebuie să explice pacientului riscurile și beneficiile radiografiei și să aplice principiul ALARA (Radiografia realizată cu cea mai mică doză posibilă), asigurând astfel o practică sigură și eficientă.


Imagistica digitală a adus beneficii semnificative în medicină, crescând acuratețea diagnosticului și reducând riscurile asociate cu radiografiile tradiționale. Cu toate acestea, trebuie să se facă o evaluare atentă a dozelor de radiații și a beneficiilor pentru fiecare pacient în parte, pentru a asigura un tratament medical sigur și eficient.