Albirea dinților acasă: mit sau realitate

De mulți ani circulă în online fel și fel de metode de a-ți albi dinții acasă. În timp ce unele metode surprinzător funcționează, acestea nu au o bază științifică în spate, iar pentru a evita problemele cauzate de aceste metode, cea mai sigură variantă este să apelezi la albirea dentară profesională, desfășurată la medicul stomatolog.

Mai jos o să vă prezentăm cele mai cunoscute metode, dacă și cum funcționează, și ce vă poate ajuta cu adevărat.

  1. Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu are anumite proprietăți de albire, motiv pentru care e un ingredient popular în pasta de dinți. Acesta nu este un remediu pentru a albi dinții peste noapte, dar se pot vedea schimbări în timp. 

Totuși, nu există studii care să ateste faptul că periatul dinților cu bicarbonat de sodiu o să îți albească dinții, dar pasta de dinți cu bicarbonat de sodiu a fost studiată, și rezultatele arată că este mai eficientă în îndepărtarea petelor și albirea ușoară a dinților decât pasta de dinți fără acest ingredient. 

  1. Apă oxigenată

Apa oxigenată este o soluție pe care mulți dintre noi o au acasă pentru a dezinfecta răni. Precum în cazul bicarbonatului de sodiu, pasta de dinți cu o concentrație mai mare de apă oxigenată are rezultate mai bune în albirea dinților decât pasta de dinți normală. 

Apa oxigenată în doze prea mari, însă, poate duce la sensibilitate dentară și iritarea gingiilor, de aceea nu este recomandat să te clătești cu ea sau să îți periezi dinții cu apă oxigenată pură. 

  1. Prevenția

Prevenția este metoda care funcționează cel mai bine, și nu are efecte adverse! În timp ce culoarea dinților se schimbă natural odată cu înaintarea în vârstă, există câteva metode prin care putem preveni apariția petelor. 

Limitați alimentele care pătează dinții

Alimentele precum cafeaua, vinul roșu, sucurile și fructele de pădure precum afinele sunt cunoscute pentru faptul că pătează dinții. Asta nu înseamnă că trebuie să le evitați întru totul, dar puteți să limitați consumul lor. 

Mai mult, asigurați-vă că vă periați dinții după consumul lor, iar în cazul băuturilor, încercați să le beți cu paiul. 

Foarte important! Fumatul este de asemenea un obicei care pătează dinții. 

Limitează consumul de zahăr

Dacă vreți dinți mai albi, limitați consumul de zaharuri. O dietă bogată în zahăr stimulează formarea bacteriilor Streptococcus, tipul principal de bacterii care cauzează placa și gingivita. Când consumați un aliment cu zahăr, asigurați-vă că vă spălați pe dinți imediat după.

Introduceți cât mai mult calciu în dietă

Decolorarea dinților poate fi cauzată de erodarea smalțului și astfel se expune dentina de dedesubt, care este galbenă. Prin urmare, orice faceți pentru a întări smalțul dinților vă va ajuta să vă păstrați dinții alb sidefat.

Alimentele bogate în calciu, cum ar fi laptele, brânza și broccoli, vă pot ajuta să vă protejați dinții de eroziunea smalțului.

Cele mai sigure metode rămân prevenirea și albirea dentară profesională. Puteți folosi pastă de dinți cu potențial de albire, dar și aceasta de cele mai multe ori este o metodă de prevenție.