Ortodontie

Dinți drepți, sănătoși și frumoși? Află cum poți avea un zâmbet sănătos și atrăgător!

Ai visat mereu să ai dinții drepți, sănătoși și frumoși? La DentalCare Sîrbu folosim tehnici moderne și performante de ortodonție pentru a avea grijă de sănătatea dinților tăi, redându-ți zâmbetul strălucitor și încrederea de sine.

Ce înseamnă ortodonția?

Aceasta constă în îndreptarea și corectarea poziției dinților cu ajutorul unui aparat dentar.

Cui se adresează tratamentul ortodontic? Tuturor: atât copiilor, cât și adulților. Purtarea unui aparat ortodontic se folosește atât pentru obținerea unui zâmbet ca-n filme, cât și pentru corectarea ocluziei (mușcăturii). O mușcătură incorectă afectează în timp sănătatea dinților, a gingiilor și a ATM determinând:

  •  carii dentare
  •  uzuri
  •  agravarea bolii parodontale (parodontoza)
  •  retracții gingivale
  •  pocnituri
  •  durere în articulații
  •  limitări ale deschiderii gurii

Cât durează un tratament ortodontic?

Tratamentul ortodontic poate dura de la câteva luni până la 2-3 ani, în funcție de complexitatea cazului și de respectarea ședințelor de activare.

Pentru stabilirea unui plan de tratament individualizat avem nevoie de trei etape:

  •  o consultație
  •  realizarea unor analize suplimentare (radiografii, fotografii, modele de studiu)
  •  măsurători și interpretarea acestora

În urma celor trei etape de mai sus și a unei discuții între pacient și medicul stomatolog se stabilesc posibilitățile și limitele tratamentului și se decide aplicarea aparatului dentar, urmând ca pacientul să se prezinte lunar pentru activări (reglări).

Cum pot fi aparatele ortodontice? Acestea pot fi aparate mobilizante, funcționale (plăcuțe de plastic ce pot fi îndepărtate de pacient și care sunt indicate copiilor) sau aparate fixe (pentru adolescenți și adulți). Există, de asemenea și aparate ortodontice mai puțin vizibile (safir) sau chiar invizibile (pe fața internă a dinților), precum și gutiere transparente (dispozitive din plastic).

Care sunt neplăcerile purtării unui aparat dentar?

Deși purtarea unui aparat dentar nu reprezintă un disconfort major, în timpul tratamentului pot apărea tensiuni la nivelul dinților și chiar dureri. Acestea țin de pragul de sensibilitate ale fiecărui pacient și pot necesita uneori medicamentație pentru calmarea durerii.

De asemenea, o altă neplăcere cauzată de purtarea aparatului dentar o reprezintă igiena orală îngreunată, dar esențială. O igienă defectuoasă, în prezența unui aparat ortodontic, poate determina complicații nedorite:

  • carii dentare
  • retracții
  • inflamații gingivale

Nu în ultimul rând, în timpul purtării unui aparat dentar, alimentația poate fi îngreunată sau modificată. De aceea, vă recomandăm să vorbiți cu medicul stomatolog despre toate aceste lucruri și să urmați sfaturile acestuia.

Ce se întâmplă după terminarea tratamentului ortodontic?

După finalizarea tratamentului este necesară o perioadă de contenție (menținere) a rezultatelor pentru a reduce riscul recidivei - revenirii la pozițiile anterioare a dinților. Contenția poate fi fixă (o sârmă lipită în spatele dinților) sau sub forma unui aparat mobilizabil ori gutieră.

Cât costă un aparat ortodontic?

Datorită complexității tratamentului ortodontic, a analizelor necesare pentru stabilirea acestuia, precum și a materialelor de calitate superioare folosite în tot acest timp, prețul unui aparat ortodontic este unul ridicat. Și variază în funcție de opțiunea pacientului pentru un aparat mai mult sau puțin vizibil.

Vrei să afli mai multe informații despre ortodonție, ce înseamnă să porți aparat dentar, dar și rezultatele pe care acesta le are?

Te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook - DentalCare Sirbu.

Vezi mai multe aici:

➡️Articol despre Tratamentul Ortodontic