Anestezia dentară: tipuri, avantaje, efecte negative

Frica de durere este probabil cea mai întâlnită temere în rândurile pacienților ce trec pragul unei stomatologii. De cele mai multe ori însă, pacienții respiră ușurați după procedură și declară că nu au simțit nimic.

Anestezia dentară reprezintă un instrument crucial, ce a revoluționat medicina și fără de care unele tratamente dentare (extracții, implanturi) ar fi mult mai greu de realizat și suportat.

Tipurile de anestezie

Există două mari categorii de anestezii dentare: generală și locală. Acestea se aleg în funcție de mai mulți factori printre care se numără:

  • procedura ce trebuie efectuată
  • timpul necesar 
  • istoricul pacientului
  • gradul de dificultate
  • vârsta pacientului

Medicul stomatolog trebuie să ia în considerare toți acești factori, căci anestezia dentară are ca și orice procedură medicală efecte adverse, pe care dorim să le evităm.

Anestezia locală

Anestezia locală este utilizată de cele mai multe ori pentru procedurile simple: plombe dentare, pentru tratarea bolilor gingiilor sau pentru tratamentele cu coroane dentare. Pacientul rămâne conștient și este capabil să comunice cu stomatologul, doar zona respectivă va fi amorțită, deci nu va simți durere. Efectul unei anestezii locale acționează repede (10 minute) și ține între 30 și 60 de minute. Pentru anestezia locală se folosesc creme, geluri, spray-uri și injecții cu lidocaină, articaină, bupivacaină, mepivacaină sau prilocaină. Anestezia de acest tip este relativ lipsită de riscuri

Sedarea

Se utilizează în cazurile în care pacientul este anxios. În funcție de intensitatea acesteia, pacientul poate fi  conștient și să comunice cu medicul sau poate să fie semiconștient ori aproape adormit. Această tehnică de anestezie poate fi realizată pe cale orală, inhalatorie sau pe cale intravenoasă.

Anestezia generală

De obicei, anestezia locală este suficientă pentru majoritatea tratamentelor dentare, însă, se apelează la anestezie generală în cazurile de dentofobie, anxietate majoră, intervenții chirurgicale complicate sau pacienți cu dizabilități 

Doza de anestezic este calculată pe baza greutății pacientului, a stării sale de sănătate, precum și a duratei procedurii. Anestezia generală se efectuează doar în cazurile în care este absolut necesar.

Efectele negative ale anesteziei:

O reacție alergică (iritație, mâncărime, umflarea limbii, a buzelor sau a gâtului și dificultăți la respirație)

  • Parestezie 
  • Convulsii
  • Comă
  • Infarct
  • Accident vascular cerebral
  • Hipotensiune
  • Hipertermie malignă (creștere periculoasă a temperaturii corporale).

Trebuie de menționat că, anestezia generală prezintă cel mai ridicat grad de pericol. Dacă aveți orice fel de reacție adversă adresați-vă de urgență la medicul stomatolog.

Femeile însărcinate, copiii, vârstnicii, persoanele ce suferă de boli cronice,  afecțiuni neurologice trebuie să discute cu medicul stomatolog, ca acesta să pună în balanță efectele pozitive și cele adverse ale utilizării anesteziei și ulterior să ia o hotărâre în privința tratamentului.

Dacă ți-a fost de folos informația împărtășește-o și cu alte persoane care ar putea avea nevoie. Pentru programare poți apăsa aici, iar pentru alte informații accesează paginile de Facebook, Instagram și LinkedIn.