Fațetele dentare

Ce sunt fațetele dentare? 

Fațetele dentare sunt lucrări protetice care acoperă fața exterioară, partea coronară vizibilă a dintelui. La DentalCare Sîrbu folosim fațetele fie pentru a îmbunătăți aspectul estetic al unui dinte, fie pentru a proteja suprafața exterioară a acestuia.

Fațetele dentare se aplică în două feluri

Putem confecționa fațetele dentare din 2 tipuri de materiale: ceramică dentară sau compozit (un material similar cu cel cu care se realizează obturațiile dentare).

De obicei, fațetele dentare sunt confecționate la laboratorul de tehnică dentară DentalCare Sîrbu și apoi atașate de dinți în cabinet, folosind un ciment de adeziune specific. În unele situații, fațetele dentare pot fi construite de medicul dentist în cabinetul clinicii noastre fără a se mai apela la tehnicianul dentar.

Fatetele dentare în 2023

Fațetele dentare, o soluție utilizată frecvent în ultimii ani, au avut o evoluție tehnologică importantă, ca urmare, la Dental Care Sîrbu, este posibilă dezvoltarea și producerea unor fațete ceramice foarte subțiri, cu grosimi de 0,1 mm - 0,3 mm sau a unor fațete de zirconiu. Fațetele dentare au o transluciditate crescută, asemănătoare smalțului și astfel au un aspect foarte natural. 

La noi, în clinica DentalCare Sîrbu, folosim fațetele dentare Emax. Din punct de vedere estetic, acestea sunt cele mai recomandate fațete dentare deoarece oferă dinților o estetică impecabilă.

Ele sunt realizate din tipul de ceramică Ivoclar IPS e.max prin procedeul numit presarea ceramicii. Acest tip de ceramică este extrem de rezistentă la presiune și tracțiune. O denumire alternativă pentru fațetele dentare Emax este fațeta dentară ceramică presată. Ceramica presată este în fapt, modul în care ceramica Emax este realizată.

Când sunt recomandate fațetele dentare?

Recomandăm fațetele dentare în următoarele situații:

  • restaurarea dinților fisurați sau ciobiți
  • modificări de culoare sau pete inestetice pe suprafața dinților dacă tratamentele de albire sunt ineficiente
  • dinți înghesuiți
  • dinți care au fost scurtați datorită unui proces de uzură
  • pentru a închide spații inestetice formate între dinți

Cum se îngrijesc fațetele dentare? Indicații și contraindicații

Fațetele dentare făcute la DentalCare Sîrbu sunt lucrări protetice rezistente care pot avea o durată destul de lungă de viață. Ca și la orice alt tip de restaurare dentară, igiena orală minuțioasă și controalele periodice sunt condiții obligatorii pentru ca fațetele dentare să aibă un prognostic cât mai bun. După 5-10 ani fațetele dentare vor trebui înlocuite. Ele nu au nevoie de îngrijire specială, o igienă orală bună incluzând periajul, folosirea aței dentare și a apei de gură, ca și înainte, este suficientă. 

Indiferent de tipul de fațete dentare (ceramică sau compozit), măsurile de îngrijire sunt extrem de importante pentru a le crește durata de viață:

  • nu mușcați pe alimente extrem de dure (coji de pâine, nuci, gheață etc.), deoarece riscați să le fracturați
  • mențineți o igienă orală riguroasă și programați controale periodice de cel puțin două ori pe an

Există situații în care fațetele dentare nu reprezintă soluția de tratament recomandată de clinica DentalCare Sîrbu. Acestea pot include:

  • Dinți cariați sau cu afecțiuni gingivale. Gingivita și cariile dentare trebuie tratate înainte de începerea tratamentului cu fațete.
  • Dinți cu distrucții avansate. Dacă cantitatea de țesuturi dentare pierdute în urma cariilor este prea mare sau dintele a fost restaurat printr-o obturație extinsă, acesta nu va putea susține eficient o fațetă dentară. În asemenea situații, coroana dentară este o opțiune mai indicată.
  • Înghesuiri severe ale dinților sau tulburări de ocluzie. Tratamentele ortodontice sunt necesare pentru a corecta aceste cazuri mai complexe.
  • Bruxismul sau "scrâșnirea" inconștientă a dinților poate conduce la fracturarea fațetelor. Asemenea afecțiuni trebuie tratate înainte de aplicarea fațetelor dentare. Folosirea gutierelor pentru bruxism pot reprezenta o opțiune de tratament.

Tehnica. Explicare proces tehnic

Examinarea clinică

Prin examinarea clinică vom stabili dacă fațetele dentare sunt cea mai bună opțiune de tratament și dacă pacientul clinicii noastre DentalCare Sîrbu are alte afecțiuni (generale sau locale) care trebuie remediate la început. Alegerea culorii pentru fațetele dentare este extrem de importantă. Tehnologiile moderne pe care le folosim în cadrul clinicii DentalCare Sîrbu permit o previzualizare a rezultatului final care este afișată pe un ecran.

Pregătirea dintelui

De cele mai multe ori, șlefuim foarte puțin din suprafața exterioară a dintelui.

După administrarea unei anestezii locale, medicul nostru dentist va îndepărta un strat extrem de subțire din suprafața dintelui folosind freze diamantate atașate la turbină sau micromotor.

Metoda directă

La clinica noastră Dental Care Sîrbu, dacă se folosește metoda directă, medicul stomatolog va construi fațetele dentare la cabinet. Putem utiliza metoda directă doar dacă executăm fațetele dentare din compozit.

Specialiștii noștri vor construi fațetele dentare prin aplicarea mai multor straturi de material compozit pe suprafața exterioară a dintelui. Fiecare strat va fi fotopolimerizat separat cu ajutorul unei lămpi ce emite o lumină specifică. La DentalCare Sîrbu putem aplica mai multe nuanțe în funcție de cerințele clinice ale fiecărui caz. După ce ajustăm forma și lungimea fațetei, aceasta este finisată folosind freze de finisat și polipanturi. Procedeul prin care se aplică fațetele dentare seamănă în oarecare măsură cu aplicarea unei obturații fotopolimerizabile. Fixăm fațetele dentare pe dinți prin metoda adezivă bonding.

Metoda indirectă

La DentalCare Sîrbu folosim metoda indirectă în momentul în care s-au planificat fațetele dentare ceramice. În aceste situații, medicul nostru stomatolog va lua o amprentă a dintelui preparat pe care o va trimite la laboratorul dentar. Tehnicianul clinicii noastre va turna modelul de gips și vor confecționa fațetele dentare pe acest model. De multe ori, executăm fațetele din porțelan folosind tehnologia CAD/CAM. Dacă folosim tehnologia CAD/CAM este posibil să realizăm execuția și cimentarea fațetelor dentare în aceeași ședință. În momentul în care considerăm că este necesar, putem realiza fațete provizorii pe care le vom poziționa pe dinții șlefuiți până când fațetele dentare definitive sunt terminate. 

Adaptarea și fixarea fațetelor

La DentalCare Sîrbu, înainte să realizăm cimentarea definitivă, vom poziționa și evalua fațetele dentare pe dinți și pentru a verifica dacă acestea corespund din punct de vedere estetic și funcțional. La nevoie, noi putem face mici ajustări până când se consideră că fațetele dentare se potrivesc perfect atât din punct de vedere al culorii cât și din punct de vedere al formei și poziției. La clinica noastră, fațetele dentare sunt "cimentate" definitiv folosind materiale compozite specifice care se prezintă în mai multe nuanțe. Vom alege cu atenție culoarea cimentului de lipire pentru a nu periclita rezultatul estetic final.

Riscuri

Ca și accidente ce pot apărea în ceea ce privește fațetele dentare, putem aminti fractura sau ciobirea acestora. Pentru a diminua riscul, noi, DentalCare Sîrbu, vă recomandăm să evitați mușcarea de alimente și obiecte dure.

Beneficiile fațetelor dentare

  • Fațetele dentare au proprietăți asemănătoare cu ale smalțului natural al dinților.
  • Ele nu se colorează în urma consumului de alimente care pătează (fructe de pădure, cafea, vin roșu). 
  • Principalul avantaj este că fațetele dentare oferă dinților o estetică impecabilă. Acestea acoperă cu succes micile imperfecțiuni ale dinților și îți asigură un zâmbet alb și strălucitor.
  • Întreținute corespunzător, ele pot deveni o soluție de lungă durată.

Vă invităm să consultați lista de prețuri pentru fațete dentare. Mai apoi, ne puteti contacta pentru consultație, fie telefonic, fie pe e-mail, fie pe paginile de social media. În cadrul acesteia, evaluăm cazul dumneavoastră pentru a oferi soluția personalizată! 

DentalCare Sîrbu - Clinica dentară clujeană.