Frica de medicul stomatolog

Promovatǎ chiar și de mass-media, aceastǎ imagine a pacientului cǎruia îi este fricǎ de medicul stomatolog este foarte frecvent întâlnitǎ la noi în tarǎ dar şi pe plan mondial. Sunt persoane care fac parte din familii în care generații întregi au probleme stomatologice din cauza fricii de a merge la medicul dentist. Unii indivizi amânǎ sau chiar nu se prezintǎ deloc la medicul dentist din cauza fricii, în timp ce altii se prezintǎ din cauza unor probleme urgente, dar de fricǎ, nu lasǎ medicul sǎ le facǎ tratamentul de urgentǎ. Astfel de pacienți au probleme în alegerea celei mai bune decizii de tratament. Datoritǎ faptului cǎ pacientul fricos întârzie sau chiar nu vine la programǎri, sunt medici care taxeazǎ aceste reprezentări, ridicând și mai mult prețul de cost al tratamentului, care la un astfel de pacient este destul de ridicat.

Frica de stomatologie este resimtitǎ de medicii dentisti, foarte mulți dintre aceștia fiind stresați de astfel de pacienți, motiv pentru care unii chiar nu îi primesc în tratament. În plus, pacientul anxios poate sǎ-și exprime teama prin expresii de genul ,,urǎsc sǎ merg la dentist",sau poate fi chiar ostil, opunându-se realizǎrii tratamentului prin blocarea mâinii medicului sau retragerea din fața acestuia. Neprezentarea pacientului la programare îi creeazǎ probleme medicului, influențând eficiența cabinetului și prețul de cost final al tratamentelor stomatologice. În cazul în care se prezintǎ la tratament, astfel de pacienți necesitǎ mai mult timp și mai multǎ atenție, ceea ce produce insatisfacție medicului și ridică și mai mult prețul de cost al tratamentului. Deoarece frica de stomatologie reduce complianța pacientului,șansele de succes ale tratamentului sunt reduse.

Cauza anxietății legate de stomatologie

Cauza fricii de medicul dentist este complexǎ și multifactorialǎ. Se pare cǎ majoritatea pacienților dezvoltǎ aceastǎ fricǎ de medicul dentist în copilǎrie. O influențǎ uriașǎ o au membrii familiei, care dacǎ sunt anxioși, transmit aceastǎ anxietate și copiilor din familie. Astfel, un adolescent fricos dintr-o astfel de familie poate sǎ scape oarecum de anxietate în viața de adult dupǎ câteva experiențe benefice la stomatolog.

O treime din pacienții fricoși dezvoltǎ anxietatea legatǎ de medicul dentist în viața de adult. Instalarea fricii de stomatolog la vârsta adultǎ poate fi rezultatul unei probleme de psihiatrie. Anxietatea aceasta se asociazǎ cu frica de pierdere a controlului fațǎ de propriul corp, ceea ce genereazǎ nivele de stres și de durere ridicate.

DentalCare Sîrbu https://www.dentalcaresirbu.ro/despre este o clinică stomatologică care are o vastă experiență în tratarea tuturor tipurilor de pacienți, inclusiv cei anxioși . Aici veți găsi datele de contact.