Igiena dentară atunci când porți aparat dentar

Atunci când purtăm aparat dentar este extrem de important să acordăm o atenție deosebită felului în care avem grijă de dinții noștri. Doar având grijă de igiena dentară ne vom asigura că la final vom obține un rezultat uimitor.

Probabil că pentru purtătorii de aparate fixe în special la începutul tratamentului reprezintă o adevărată provocare spălarea pe dinți. Periuța nu reușește să ajungă în locurile mai greu accesibile, durează mai mult timp toată rutina de curățare a dinților și multe altele. Noi vă asigurăm că odată cu trecerea timpului și urmând sfaturile medicului stomatolog lucrurile vor deveni din ce în ce mai ușoare. 

Resturile de alimente:

Resturile de alimente rămân cu ușurință blocate în aparatul dentar, creând un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Cauza cariilor și a bolilor gingivale, precum și a respirației urât mirositoare, toate acestea pot fi legate de nerespectarea unei igiene orale complete.

Pentru a veni în ajutorul celor ce nu sunt siguri de modul în care trebuie să aibă grijă de dinți când poartă aparat dentar avem mai jos câteva sfaturi:

  • Periajul dinților trebuie efectuat de cel puțin de două ori pe zi, pentru a evita formarea plăcii dentare. Ideal ar fi ca dinții să fie curățați după fiecare masă sau gustare. Dacă nu este posibil periajul după masă, cavitatea orală trebuie clătită foarte bine cu multă apă.

Cum trebuie să decurgă periajul? Periajul se face cu mișcări ușoare pe, sub și peste brackeți. Nu uita că perii periuței de dinți trebuie să intre pe sub arcul aparatului dentar. Pentru fiecare grup dentar este necesar un periajul de aproximativ 30 de secunde. Nu efectua mișcări bruște, aveți întotdeauna grijă să acționați cu blândețe! 

  • folosirea unei paste de dinți cu fluor: contribuie la eliminarea plăcii bacteriene, împiedică formarea tartrului și ajută la curățarea aparatului ortodontic;
  • poți utiliza dușul bucal, acesta ajută la îndepărtarea resturilor alimentare reţinute sub arcurile aparatelor dentare. Dar nu înlocuiește ața dentară.
  • Pentru o curățare mai profundă se pot utiliza periuțele interdentare.
  • Folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi. Este mai complicat de utiizat, dar cu siguranță vei reuși cu puțin antrenament.
  • Utilizați apa de gură!  Și acest pas este extrem de important pentru că ajută la reducerea inflamației, prevenirea infecțiilor și la diminuarea iritațiilor.

Vizita la cabinet este o parte importantă a procesului ortodontic. Astfel dentistul se va asigura că aparatul dentar funcționează corect și îl va ajusta după cum este necesar.