Îngrijirea primilor dinți la bebeluși

Dental Care Sîrbu știe că are în comunitatea sa mulți părinți pe care îi preocupă dantura copilului lor, încă din primele luni de viață, de aceea vom vorbi despre cum să avem grijă de primii dinți ai bebelușilor.

Chiar dacă urmează să cadă la un moment dat, dinții de lapte vor determina sănătatea gingiilor și a viitorilor dinți permanenți, de aceea este foarte important să avem grijă de ei. 

Fiecare dinte vine cu o perioadă mai dificilă pentru bebeluș, însoțită de agitație, refuz al mâncării, al somnului, din cauza durerilor și a gingiilor inflamate. Este bine să recunoști care sunt simptomele și cum poți ameliora inflamația.

Când începe erupția primilor dinți la bebeluși ?

Dinții de lapte apar în jurul vârstei de 6-12 luni, dar sunt cazuri în care aceștia se ivesc mai rapid sau mai târziu. Nu îți face griji, ritmul de creștere al dinților este diferit de la bebeluș la bebeluș. Primii dinți care apar sunt cei doi incisivi centrali din partea de jos, urmați de cei patru incisivi din partea de sus.  Până în jurul vârstei de 2 ani jumătate - 3 ani, erupția dentară este completă, adică copilul va avea 20 de dințișori crescuți în totalitate.

Simptome asociate erupției dentare

Aceste simptome pot fi diferite de la bebeluș la bebeluș, unii le pot experimenta pe toate, în timp ce alții pe câteva din ele. 

  • durere;
  • salivație abundentă;
  • inflamarea gingiilor;
  • stări de agitație
  • somn întrerupt sau chiar absența acestuia
  • refuzul mâncării
  • nevoia de a mesteca diferite obiecte tari sau jucării;
  • introducerea permanentă a mâinilor în gură.

Dacă bebelușul tău are mai multe simptome din cele enumerate mai sus probabil urmează să îi erupă un dințisor. Atenție, febra și iritabilitatea severă nu sunt compatibile cu erupția dentară, de aceea recomandăm consultarea unui medic pediatru, atunci când nu sunteți sigur. Dacă este vorba despre o erupție dentară, aceste simptome vor dispărea, cu tratament, în 24 de ore. Dacă durează o perioadă mai îndelungată, probabil este vorba de o infecție.

Cum pot ameliora durerea gingivală?

Durerea este cel mai răspândit simptom, atunci când încep să apară primii dințișori. Există, totuși, unele remedii ce vor diminua semnificativ disconfortul celui mic:

  • jucăriile speciale confecționate din silicon, de obicei sub forma unor inele, reușesc să calmeze zona. Dental Care Sîrbu recomandă să lăsați câteva minute jucăria la frigider, pentru ca efectul să fie unul mai îndelungat. După utilizare, jucăriile pentru dentiție se curăță și se păstrează într-un loc curat și uscat, nu le păstra în contact direct cu soarele. 
  • Masaj gingival - poți masa ușor gingiile bebelușului, asigură-te că ai mâinile curate înainte
  • Gel gingival - de obicei acestea conțin analgezic, au efect antiinflamator și antipiretic, ce reduc totodată inflamația de la nivelul gingiei. Este important să consulți un medic înainte de aplicare, căci acesta îți poate indica tipul și cantitatea potrivită. 
  • Un alt sfat este să cureți în permanență saliva din jurul guriței, căci aceasta poate irita și ma mult zona.

Ce să nu faci:

  • Nu oferi bebelușului alimente tari, dacă perioada de diversificare a început. În schimb orientează-te spre alimente mai puțin solide și de preferat reci cum ar fi iaurtul.
  • Nu uita de hidratare. În această perioadă este extrem de important consumul de lapte sau apă, suc de legume, fructe, dacă diversificarea a început.

Igiena dentară

Igiena dentară la bebeluși începe înainte de apariția primilor dinți. Folosește o compresă umezită pentru a șterge gingiile și pereții bucali ai celui mic de 2 ori pe zi. În acest mod vei reduce riscul apariției unor infecții. 

Atunci când primii dinți au erupt începe să folosești o perie din silicon cu peri moi și puțină apă. Doar începând cu vârsta de 1 an utilizează pasta de dinți fără flor, atunci când îl ajuți să se spele pe dinți. Vezi aici de ce să nu utilizezi pasta de dinți cu flor.

Este foarte important ca copilul să aibă încă din primii ani de viață o relație de prietenie cu medicul stomatolog. Vizitele regulate îl vor ajuta pe micuț să înțeleagă cât de importanți sunt dințișorii săi și să nu se confrunte cu teama de dentist. 

Programează aici o consultație pentru a discuta împreună despre igiena corectă sau alte probleme cu care s-ar putea confrunta zâmbetul copilului tău.