Mituri despre ața dentară

Majoritatea persoanelor utilizează zilnic pentru curățarea dinților periuța de dinți, însă puțini cunosc că aceasta nu îndepărtează placa bacteriană în totalitate. Există zone mai greu accesibile, cum ar fi spațiile interdentare care au nevoie de un pic mai multă atenție. Folosirea aței dentare împreună cu un periaj zilnic al dinților reprezintă o metodă ce efectuează o curățare optimă a cavității bucale.

Multe persoane privesc încă sceptic ața dentară, de aceea astăzi vom spulbera unele dintre cele mai răspândite mituri despre aceasta.

Nu toți trebuie să folosească ața dentară

Mit. Ața dentară este destinată tuturor pacienților care doresc să prevină cariile dentare, bolile parodontale și să mențină sănătatea bucală. Pentru persoanele cu mai puțină îndemânare sau coordonare neuro-musculară a mişcărilor s-au conceput variante extrem de practice.  Pot fi găsite sub denumirea de floss holders ( dispozitive de fixare a aţei dentare)  şi reprezintă nişte instrumente asemănătoare unei furci, cu un mâner din care pornesc două braţe, pe care este fixată ața dentară.

Trebuie folosită doar atunci când e neaparat nevoie.

Mit. Studiile arată că  periajul convențional îndepărtează doar 50% dintre bacterii, deoarece atinge doar 3 din  5 suprafețe de pe fiecare dinte. Vă recomandăm să folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi înainte de a vă spăla pe dinți și a merge la culcare. Utilizată zilnic, ața dentară, reduce posibilitatea dezvoltării cariilor dentare, gingivitei, și pierderii dinților. 

E complicat de utilizat

Mit. Cu puțină practică vei ajunge să stăpânești bine tehnica. Nu ezita să rogi medicul stomatolog să îți arate modul corect de utilizare, în cazul în care simți că nu te descurci.

Nu trebuie utilizată atunci când îți sângerează gingiile.

Mit. Chiar dacă observați la început sângerare a gingiilor, în timp, efectul utilizării aței dentare va fi de  a reduce sângerarea gingiilor prin limitarea formării de placă și tartru dentar. Cu toate acestea,  o curăţire prea agresivă, fără control, poate traumatiza ţesuturile moi peridentare ! Dacă observi că gingiile tale sunt inflamate, consultă un specialist.

E dureros.

Utilizarea aței dentare nu ar trebui să creeze disconfort. Fă o vizită la medicul stomatolog pentru ca acesta să îți prezinte tehnica potrivită pentru tine. Este posibil să ai nevoie de o igienizare dentară profesională cu detartraj și periaj.

Prin urmare, având în vedere că spațiul interdentar ocupă 40% din suprafața totală a dintelui, iar accesul cu periuța în această zonă este dificil, ar trebui să includem folosirea aţei dentare în obiceiurile zilnice de îngrijire a sănătăţii orale. 

În concluzie, putem spune că ața dentară și periuța de dinți reprezintă ecuația perfectă

Dacă ai întrebări despre igienizarea corectă a dinților tăi, nu ezita să programezi o consultație pentru a primi un răspuns imediat. Programările la clinica DentalCare Sîrbu se pot face telefonic, printr-un mesaj sau aici.