Petele de pe dinți

Mulți pacienți vin la clinica noastră stomatologică din cauza pigmentării dinților. A menține o culoare de alb imaculat este destul de complicat, din acest motiv vom prezenta alimentele și obiceiurile care produc petele de pe dinți și moduri în care putem evita apariția acestora. 

Alimentele produc colorațiile dentare?

Nu realizăm de fiecare dată când bem o ceașcă de cafea, ceai, suc acidulat sau dacă consumăm fructe puternic colorate că o parte din pigmenții acestora se vor transpune pe dinții noștri. Fără un periaj corect și o igienă completă a danturii, dinții noștri vor căpăta o culoare nedorită. Cu cât smalțul este mai deteriorat, cu atât riscul de îngălbenire al dinților este mai mare. Aceasta apare ca urmare a unei aderențe mai crescute a cromoforilor la smalțul dentar. 

Unele alimente vor cauza o colorare mai rapidă a danturii decât altele. Recomandarea noastră este să limitați consumul acestora și să vă spălați pe dinți după consum. Care sunt acestea?

  • Alimentele dulci
  • Fructele (murele; zmeura; afinele; coacăzele negre, vișinele; cireșele; rodiile; strugurii; merișoarele).     
  • Sosul de roșii din cauza acidității
  • Sosul de soia 
  • Sfecla roșie, conține agenți de colorare foarte puternici
  • Cafeaua. puteți să adăugați lapte în ceașca de cafea și să consumați cu moderație pentru a reduce impactul asupra danturii.
  • Sucurile carbogazoase
  • Vinul
  • Ceaiul

Temperatura este un factor al petelor de pe dinți?

Un alt factor important care contribuie la formarea petelor dentare este temperatura alimentelor și a băuturilor. Atunci când consumăm alimente extrem de fierbinți, reci sau când facem o tranziție rapidă între acestea riscăm să producem fisuri la nivelul smalțului dentar. Fisurile nu doar că grăbesc îngălbenirea dinților, dar favorizează și apariția sensibilității dentare și a cariilor. 

Ce obiceiuri determică colorațile dentare?

  • Fumatul. Conținutul de gudron și nicotină va favoriza apariția petelor de culoare maronie.
  • igiena deficitară. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată se dezvoltă tartrul. Acesta are o nuanță gri spre negru, iar pentru îndepărtare este necesară efectuarea unui detartraj în cabinetul medicului stomatolog.

De asemenea vârsta, medicamentele și genetica influențează nuanța pe care o au dinții dumneavoastră.

Pacienților care se confruntă cu asemenea probleme le recomandăm o ședință de profilaxie (detartraj, airsoft, periaj), sau în funcție de caz fațete dentare care le va rezolva problema. De asemenea punem mare preț pe o igienă corectă a dinților ce va preveni formarea petelor.