Reabilitarea orală a pacientei însărcinate sau care alăptează

Sarcina reprezintă un episod semnificativ din viața unei femei și totodată aduce schimbări fiziologice majore. Aceste schimbări se produc în general la nivelul sistemului cardiovascular și endocrin și influențează starea generală de sănătate a gravidei. Reabilitarea orală a pacientei însărcinate sau care alăptează se face cu ajutorul indicațiilor exacte ale medicului specialist.

Complicațiile medicale din timpul sarcinii la nivelul întregului organism pot fi:

  • hipertensiunea arterială
  • hipercoagulabilitatea sângelui
  • anemia
  • sindromul de hipotensiune în poziția de decubit dorsal.

Care sunt complicațiile orale din timpul sarcinii?

Cea mai întâlnită complicație orală este inflamația gingivală, fiind un rezultat al iritanților locali. Rareori se poate întâlni „tumora de sarcină” numită epulis gravidorum care este de fapt un granulom piogen.

Sarcina în sine nu provoacă boală parodontală, ci doar o poate agrava, la fel se poate spune și legat de cariile dentare.

Reflexul de vomă exagerată din această perioadă provoacă halitoză și eroziunea smalțului în anumite cazuri.

Cum se face managementul stomatologic?

             

Atitudinea cea mai potrivită a gravidei este de a evita razele Röntgen, radiografiile, medicamentele, dar și anestezia generală. Acestea nu trebuie efectuate în primul trimestru de sarcină cel puțin. În al doilea și al treilea trimestru fătul crește, însă poate fi afectat de o infecție, medicamente cu tetraciclină, etc.

Al doilea trimestru este timpul optim pentru tratamentele stomatologice curente, iar în trimestrul al treilea este mai puțin indicat vreun tratament. În ultima lună de sarcină, femeia gravidă trebuie să evite orice tratament la dentist pentru că în mod nejustificat îi poate provoca un avort.

Tratamentul stomatologic profilactic se poate face pe toată perioada sarcinii și ajută în igiena dentara optimă. Acest tratament constă în: controlul plăcii bacteriene și reducerea de inflamații gingivale rezultate din tulburările endocrine.

Cum se administrează medicamentele în timpul sarcinii și alăptării?

  • anestezia locală:
  • sunt permise următoarele anestezice: lidocaina si prilocaina (acestea nu au riscuri), mepivacaina, articaina (se administrează de medic în doze reduse);
  • sedarea conștientă;
  • protoxidul de azot se evită în primul trimestru de sarcină, fiind perioada de organogeneză, deoarece poate provoca avort spontan;
  • benzodiazepinele și barbituricele sunt de evitat atât în perioada sarcinii, cât și a alăptării;
  • antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofenul) e bine să fie evitate pe toată perioada sarcinii și administrate doar în cazuri de urgență. În perioada alăptării pot fi consumate pe perioade scurte;
  • paracetamolul nu prezintă riscuri dovedite clinic, deci se poate administra la femei gravide;
  • următoarele antibiotice sunt admise în perioada sarcinii, dar și a alăptării: penicilina, eritromicina, clindamicina, cefalosporinele, metronidazolul.  Tetraciclinele se consumă doar în caz de risc vital pentru mamă și când nu există altă medicație potrivită;
  • antimicoticele sau antifungicele (clotrimazol, miconazol, econazol, clorhexidina) nu prezintă riscuri pe perioada sarcinii.

Concluzii:

Pacientei însărcinate îi este recomandat să meargă la controlul stomatologic după amiaza, deoarece dimineața e mai puternic reflexul de vomă.

Tratamentele protetice, chirurgicale sau parodontale complicate se vor amâna până după naștere, rezolvându-se doar situațiile urgente.

Dacă ți-a fost de folos informația împărtășește-o și cu alte persoane care ar putea avea nevoie. Pentru programare poți apăsa aici, iar pentru alte informații accesează paginile de Facebook, Instagram și LinkedIn.