Program:
Luni - Vineri
9am - 9pm
Sâmbătă:
9am - 3pm
Duminică:
închis
0740 765 262
0376 509 458
Am o urgență
În contextul complex al medicinii dentare, reabilitarea orală a pacienților cu boli pulmonare devine o preocupare crucială, având în vedere interacțiunile dintre afecțiunile respiratorii și sănătatea orală. În acest articol, vom explora implicațiile specifice ale unor boli respiratorii frecvente și vom analiza măsurile preventive și modificările necesare în tratamentul stomatologic.
Utilizarea decongestionantelor nazale și a antihistaminicelor de primǎ generație se asociazǎ cu uscăciunea mucoasei bucale. La pacienții care utilizeazǎ spray-uri cu corticosteroizi pe termen lung, incidența candidozelor orale este crescutǎ.
Personalul care lucrează în cabinetele de medicinǎ dentară are un risc crescut de dezvoltare a hipersensibilizării respiratorii alergice în urma expunerii la materiale dentare ca metacrilații și latexul din mănuși. Este important pentru aceștia sǎ minimalizeze expunerea la alergeni la locul de muncā.
S-a observat cǎ Streptococcus pyogenes persistă pe periuțele de dinți și pe aparatele ortodontice mobile și se regăsește în orofaringe la pacienții simptomatici și dupǎ 10 zile de tratament cu penicilinǎ. De aceea, se recomandă ca pacienții cu amigdalite să-şi curețe zilnic foarte bine periuța de dinti și aparatul ortodontic mobil și să schimbe periuța de dinți dupǎ încetarea fazei acute a infecției orofaringiene.
La prezentarea în cabinet a unui pacient cu sinuzitǎ, medicul dentist trebuie sǎ diferențieze durerea dentară de cea produsă de sinuzită. În general, durerea sinusală implică mai mulți dinți de pe același cadran maxilar, în timp ce durerea dentarǎ afecteazǎ un singur dinte. Examenul clinic atent și radiografia periapicalǎ precizeazǎ diagnosticul.
Infecțiile sinusale cronice se asociazǎ frecvent cu respirația oralǎ, care produce uscǎciunea mucoasei bucale cu posibilitatea apariției pe termen lung a gingivitei sau a cariei.
Datoritǎ folosirii prelungite a tratamentului cu antibiotice, poate apărea rezistența la antibiotice. Este important ca medicul dentist să știe ce tratament antibiotic a făcut pacientul în ultimele 4-6 luni, iar pentru tratamentul unei infecții odontogene sǎ recomande un alt antibiotic.
În timpul tratamentului stomatologic al pacientului cu astm, acesta trebuie sǎ-si ținǎ la îndemână inhalatorul. Status astmaticus poate sǎ aparǎ la orice pacient cu astm cu toate cǎ este mai frecvent la pacienții cu astm persistent moderat şi sever.
Folosirea judicioasă a digăi poate preveni obstruarea căilor respiratorii.
Programarea pacienților se face dimineața târziu sau după-amiaza pentru a reduce riscul apariției crizei de astm.
Se recomandă ședințe scurte și așezarea pacientului în poziție șezândǎ.
Planificarea tratamentului trebuie modificatǎ dacǎ pacientul prezintǎ tuse și / sau dispnee persistentǎ, deoarece intervențiile lungi sau complexe nu pot fi realizate. Nu se recomandă folosirea digǎi datorită dificultății de respirație a pacientului cu BPOC.
TBC poate fi transmisă echipei stomatologice în timpul tratamentelor dacǎ persoana tratatǎ are TBC pulmonarǎ activǎ, iar dacă personalul este imunocompromis, riscul este mai mare.
Trebuie luat în considerare faptul că pacienții cu TBC pulmonar sunt contagioși, iar tratamentul stomatologic trebuie amânat pânǎ când TBC este tratatǎ. În cazul în care pacientul este suspectat de TBC, nu este tratat stomatologic pânǎ când nu se prezintă cu confirmarea că nu mai este contagios. În caz de urgențǎ stomatologicǎ (infecții orale acute, pulpită acută, traumatism sau sângerare) când trebuie tratat un bolnav cu TBC activ, trebuie luate precauții pentru prevenirea eliberării micobacteriilor în aerul cabinetului, îndepărtarea celor prezente și stoparea inhalǎrii acestora de cǎtre personal. Se reduc aerosolii prin evitarea folosirii aparatelor cu ultrasunete, folosirea aspiratorului chirurgical și a digǎi. Este necesară o ventilație foarte bunǎ, iar acest lucru se obține prin deschiderea ferestrei, ci nu a aerului condiționat. Se folosește lampa cu UV germicide și măști noi speciale cu protecție HEPA, ideal cu vizor pentru a crește protecția la nivelul ochilor. Deoarece micobacteriile sunt foarte rezistente la dezinfectanți, se recomandă folosirea sterilizării prin căldură umedă (autoclavare) ori de câte ori este posibil și evitarea utilizǎrii dezinfectanților. Se recomandă ca ședința de tratament să fie cât mai scurtă şi sǎ nu se facǎ decât strictul necesar.
Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre cum se desfășoară procedurile în cazul pacienților cu afecțiuni pulmonare, nu ezitați să ne contactați.