Stomatologia veche vs. Stomatologia modernă

Noi, DentalCare Sîrbu vrem să împărtășim cu tine lucruri interesante despre stomatologia veche vs stomatologia modernă.

Așa că spor la citit, dragă cititorule!

Stomatologia în Antichitate

În zilele noastre există scrieri despre dentiștii Egiptului Antic sau metodele lor de îngrijire a dinților și acestea ne arată că primii dentiști au fost de meserie … frizeri.

Cele mai vechi relatări stomatologice care s-au descoperit datează din mileniul VII î.Hr, în India Antică. În acele timpuri medicii dentiști foloseau niște burghie primitive drept unelte de curățare a dinților.

Pierre Fauchard și începutul stomatologiei de azi

Pierre Fauchard, ”părintele stomatologiei moderne” este cel care a inventat plombele dentare, dar și alte tehnici noi de reparare a dinților care sunt  folosite și în zilele noastre.

Acesta, de asemenea a eliminat mitul viermilor care sapă orificii în dinți și a dovedit că zahărul provoacă de fapt carii.

Astfel, cu ajutorul medicului francez Pierre Fauchard, stomatologia a început a prinde contur doar prin sec. al XVII-lea.

Asta denotă că oamenii au fost foarte marcați de durerile de dinţi în lipsa unor condiții sigure de îngrijire orală.

”Remedii” și curiozități din stomatologia veche.

Ai dureri de dinți? pupă un măgar și trece!

Fiecare popor are poveștile și ”remediile” lui învechite în legătură cu durerile de dinți.

Un ”remediu” eficient în tratarea durerilor de dinți din Germania Medievală era ca suferindul … să pupe un măgar :-))

Hesy-Re: primul stomatolog din istorie

Primul dentist al lumii pe nume Hesy-Re a trăit în Egiptul antic în sec al XXVI-lea î. Hr.

Pe piatra lui de mormânt au fost inscripționate următoarele cuvinte: ”cel mai grozav dintre cei care se ocupă de dinți și dintre medici”.

Extracția: primul și singurul remediu

În perioada Evului Mediu stomatologia era plină de incertitudini. Stomatologia veche vs. stomatologia modernă marchează multe lucruri uimitoare.

Medicii, chiar și cei mai pricepuți, întâmpinau multe situații fără un răspuns concret. Astfel că extracția părea să fie cea mai la-ndemână soluție și era făcută de… călugări sau frizeri.

Stomatologia evoluează prin anii ‘50

Mai exact, în 1957 John Borden a inventat prima freză dentară de mare viteză, numită Airotor. Datorită acestei invenții, timpul de tratare a pacienților cu probleme dentare a scăzut considerabil.

Felicitările noastre pentru John Borden!

Stomatologia modernă

Stomatologia modernă și facilitățile ei

Ca orice altă industrie, stomatologia se îmbunătățește pe zi ce trece deoarece este îndreptată către pacient.

Acum nu ne mai confruntăm cu tratamente care au nevoie de zeci de vizite și orice procedură se realizează cu rapiditate, confort și siguranță. Astfel că putem merge cu plăcere la dentist spre deosebire de strămoșii noștri antici.

Făcând o comparație între stomatologia veche și cea modernă, apare un sentiment  profund de recunoștință și nici un motiv de frică față de medicul dentist.

Dacă totuși ai acest sentiment, DentalCare Sîrbu îți recomandă să recitești articolul ”Stomatologia veche vs. Stomatologia modernă” și frica va dispărea ca prin minune

Pentru a solicita o programare sună la aceste numere de telefon sau te poți programa online aici.

Ne găsești și pe Facebook, Instagram sau LinkedIn.