Tratamentul cariilor dentare

Noțiuni introductive

Caria reprezintă cea mai răspândită afecțiune dentară atât în rândul copiilor și adolescenților cât și printre adulți. Procesul carios se instalează în urma coexistenței celor trei factori etiologici: bacteriile cariogene de la nivelul cavității bucale, prezența alimentelor cu potențial cariogen pe suprafața dentară și timpul de acțiune al acizilor rezultați din interacțiunea carbohidrați-bacterii. În acest context, noi, Dental Care Sîrbu, recomandăm tratamentul cariilor dentare survenite, pentru a nu se dezvolta în probleme mai grave.

Bacteria principală răspunzătoare de apariția cariei este numită Streptococcus Mutans. După ce aceasta se instalează, trebuie luat în calcul tratamentul cariilor dentare.

Pe baza unei experiențe vaste în domeniul dentar, putem afirma faptul că alimentele cele mai nocive pentru dinți sunt alimentele ce conțin zaharuri și carbohidrați, sucurile acidulate și mai ales alimentele ce au un timp de clearance crescut - alimente cariogene care sunt greu de îndepărtat de pe suprafața dentară și în consecință au și timp de acțiune îndelungat, un bun exemplu fiind caramelele. Toate acestea ducând la necesitatea apelării la tratamentul cariilor dentare.

Alți factori ce pot contribui la apariția acestei afecțiuni și necesitatea apelării la tratamentul cariilor dentare sunt: predispoziția genetică, igiena necorespunzătoare, fumatul, xerostomia (scăderea cantității de salivă, saliva având un rol protector).

Caria este privită ca un proces distructiv al țesuturilor dure dentare. În stadii diferite afectează smalțul, dentina și ulterior, dacă nu se intervine la timp cu tratamentul cariilor dentare, apărând și iritarea pulpei dentare. 

Noi, Dental Care Sîrbu, putem sintetiza procesul de apariție al cariei dentare astfel: alimentele bogate în carbohidrați ajung pe suprafața smalțului unde bacteriile le transformă în acizi ce atacă structura smalțului și apoi pe cea a dentinei.

Câte tipuri de carii dentare există?

  • În funcție de localizare, există mai multe tipuri de carii.
  • Pe suprafețele laterale ale dinților (fețele aproximale) unde de obicei sunt afectați doi dinți, cauza fiind alimentele care au pătruns în această zonă și nu au fost îndepărtate, creându-se astfel mediul propice pentru apariția cariei. Am identificat câteva mijloacele de prevenție pentru acest tip de carie, pentru a nu fi nevoie de tratamentul cariilor dentare: instrumentele profilactice specifice suprafețelor interdentare precum periuțele interdentare, ața dentară sau dușul bucal. 
  • Cariile ocluzale – suprafețe pe care se realizează actul masticator. Această suprafață are o formă/un relief specific fiecărui dinte în parte, cu șanțuri și fosete retentive, unde se pot depune alimente. 
  • Carii pe suprafețe vestibulare sau orale (în special vestibulare la nivelul șanțurilor sau la nivelul zonei de colet - la baza coroanei dentare)
  • În funcție de forma clinică, tipologia cariilor dentare identificată este de 5 feluri:
  • Caria primară, care apare fără să fi existat în trecut o altă afectare a smalțului. Putem localiza această carie oriunde la nivelul dintelui, tratamentul cariilor dentare putând fi aplicat, de asemenea, oriunde la nivelul dintelui.
  • Caria secundară, care apare sub o obturație deja existentă (sub o plombă), la interfața dinte-obturație. Cauzele apariției acestui tip de carie sunt de obicei uzura obturațiilor sau neadaptarea justă a acestora. În cazul în care acești factori formează carii, tratamentul cariilor dentare este necesar.
  • Caria de biberon apare în rândul copiilor mici ce sunt hrăniți cu biberonul și laptele sau alte lichide indulcite stagnează timp îndelungat pe suprafața dentară, având acțiune cariogenă. Acest tip de carie are o evolutie extrem de rapidă, dinții fiind transformați rapid în resturi radiculare. La DentalCare Sîrbu se consideră că cei mai predispuși sunt bebelușii a căror suzetă este înmuiată în lapte sau în suc îndulcit și cei care adorm cu biberonul în gură. Ca în orice alt context, și când vine vorba de bebeluși, în caz de carii formate de la biberon, tratamentul cariilor dentare este opțiunea optimă.
  • Caria rampantă - are un mod brusc de apariție, ea, cel mai des întâlnită, fiind la nivelul coletului dinților (la baza coroanei dintelui), în apropierea festonului gingival, prin răspândirea generalizată, asociată fiind cu o igienă deosebit de precară sau cu disfuncțiile glandelor salivare. În acest caz, dacă prevenția nu a fost luată în calcul, tratamentul cariilor dentare nu trebuie să fie ignorat.
  • Caria grefată pe defecte de structură ale smalțului.

Metode de tratament pentru cariile dentare

Tratamentul cariilor dentare efectuat în cadrul clinicii dentare clujene, constă în îndepărtarea substanței dentare afectate, izolarea dinților la nivelul cărora se află caria și refacerea formei și funcției coroanei cu un material ce imită proprietățile smalțului.

Putem îndepărta, prin tratamentul cariilor dentare, substanța dentară afectată cu ajutorul frezelor dentare. În cursul acestei etape, vom îndepărta smalțul afectat și dentina infectată. La finalul procedurii de curățare a cavității vom realiza bizotarea marginilor acesteia, aspect important pentru o bună adaptare a obturației ulterioare.

Tehnologiii utilizate pentru tratarea cariilor dentare

După această etapă, vom realiza izolarea dinților în cauză. La DentalCare Sîrbu, acest lucru se poate realiza fie prin utilizarea sistemului de digă, aceasta din urmă fiind metoda ideală de izolare, deoarece oferă posibilitatea obținerii unui mediu perfect uscat, obligatoriu pentru o bună adeziune a obturației la pereții cavității dentare și pentru reușita a ceea ce înseamnă tratamentul cariilor dentare.

Un pas important după izolare, în cazul restaurărilor cavităților de clasa a II-a (care cuprind suprafața ocluzală și una sau două suprafețe proximale) și a celor din zona frontală, este aplicarea unor matrici metalice (în cazul dinților posteriori) sau de celuloid (transparente, în zona frontală). Pe lângă matrici, în tratamentul cariilor dentare, mai aplicăm pene din lemn sub punctul de contact și inel metalic (pentru dinții laterali). Toate aceste elemente au rolul de a asigura refacerea punctului de contact dintre dinți și, astfel, tratamentul cariilor dentare să aibă succes.

Dorindu-ne ca tratamentul cariilor dentare să fie cu adevărat eficient, după izolarea cavității vom realiza gravarea acidă a smalțului: aplicarea unei soluții cu acid ortofosforic în concentrație de 37%, timp de 15-20 secunde, proces necesar pentru adeziunea materialului de obturație. Ulterior îndepărtăm acidul prin spălare cu jet de apă timp de 30-40 de secunde.

Următoarea etapă, urmată la clinica noastră, în tratamentul cariilor dentare, este aplicarea primer-ului și agentului de bonding (de cele mai multe ori acestea sunt combinate în aceeași soluție). Bonding-ul este o substanță limpede cu o vâscozitate redusă ce se aplică la nivelul cavității cu o pensula mică (aplicator). Ulterior, această substanță se va uniformiza cu ajutorului unui jet de aer și se va polimeriza cu o lampă UV. 

Din acest moment, în tratamentul cariilor dentare, putem aplica materialul de obturație. În practica curentă se folosesc, în majoritatea cazurilor, materiale fizionomice (rășini compozite). Din punct de vedere al consistenței, acestea pot fi de tip flow (cu vâscozitate redusă) sau chitoase. Aceste materiale se aplică în straturi de maxim 2 mm grosime, iar fiecare strat va fi polimerizat cu lampa UV. Pe parcursul acestei etape pentru tratamentul cariilor dentare este obligatoriu ca materialul de obturație să fie bine condensat (să nu rămână goluri) și să se asigure o închidere marginală netedă și intimă între obturație și cavitatea preparată. În cazul obturațiilor de la nivelul suprafeței ocluzale și în cazul restaurărilor la dinții frontali, la DentalCare Sirbu vom realiza o modelare a materialului, astfel încât să redăm pe cât posibil forma inițială a dintelui prin efectuarea a ceea ce înseamnă tratamentul cariilor dentare.

După aplicarea ultimului strat de compozit vom realiza polimerizarea finală a obturației, urmată de îndepărtarea sistemului de izolare, verificarea ocluziei cu hârtia de articulație, finisare și lustruirea obturației. Adică, se finalizează tratamentul cariilor dentare.

La DentalCare Sîrbu, profilaxia cariei dentare se realizează, în primul rând, prin menținerea unei igiene corespunzătoare, folosind mijloacele clasice de igienizare cât și pe cele auxiliare precum ața dentară, apa de gură sau periuțele interdentare. Medicul nostru dentist are datoria de a motiva și de instrui pacientul asupra menținerii unei bune igiene orale pentru a nu fi necesar tratamentul cariilor dentare. Împreună cu această metodă, vizitele periodice (la 6 luni) la stomatolog au un rol esențial în depistarea eventualelor leziuni carioase și monitorizarea celor incipiente, pentru ca tratamentul cariilor dentare să fie unul cu un grad de complexitate redus.

Alte metode prin care putem realiza profilaxia cariei dentare sunt: sigilarile șanțurilor și fosetelor, fluorizările.

Amânarea tratamentului cariilor dentare înseamnă pierderea dinților. De ce ai amâna când noi suntem mereu aici pentru tine? 

Vă invităm să consultați lista de prețuri pentru tratamente carii la secțiunea endodonție. Mai apoi, ne puteti contacta pentru consultație, fie telefonic, fie pe e-mail, fie pe paginile de social media. În cadrul acesteia, evaluăm cazul dumneavoastră pentru a oferi soluția personalizată! 

DentalCare Sîrbu - Clinica dentară clujeană.