Tratamentul ortodontic

Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu studierea și tratarea malocluziilor dento-faciale. Tratamentul ortodontic are la bază interceptarea și corectarea a ceea ce înseamnă „mușcătură defectuoasă”, folosindu-ne de un aparat dentar. Dizarmoniile de la nivelul dinților pot avea ca și cauză pierderile premature sau întârziate ale dinților temporari sau caracteristicile dentare moștenite de la părinți. Anomaliile ocluziei dentare reprezintă un defect estetic serios pentru mulți dintre pacienții clinicii noastre, care se confruntă cu această problemă. Mai mult decât atât, malocluzia afectează, pe lângă zâmbet, aspectele faciale ale pacientului, coletul dintelui, smalțul dinților, contribuind și la apariția afecțiunilor parodontale. 

DentalCare Sîrbu, pe lângă ceea ce înseamnă implantologie, estetică dentară, tratamente chirurgicale, este specializată și în ortodonție și tratamentul ortodontic. Folosim tehnici moderne și performante de ortodonție și prin colaborări cu producători premium în ceea ce înseamnă aparatele dentare puse la dispoziție pentru tratamentul ortodontic. Astfel, reușim să avem grijă de sănătatea dinților tăi, redându-ți zâmbetul mult dorit și încrederea de sine. 

Când este recomandat tratamentul ortodontic?

La DentalCare Sîrbu recomandăm tratamentul ortodontic în momentul în care pacientul prezintă o aliniere incorectă a dinților, aceștia fiind înghesuiți sau strâmbi, sau în cazul unor probleme mai severe ale malocluziei dentare. Tratamentul ortodontic este caracterizat de două dimensiuni, și anume: una voluntară și una obligatorie. Astfel, tratamentul ortodontic poate fi solicitat voluntar de către pacientul clinicii noastre în situația în care nu este mulțumit de aspectul dinților săi, fără a resimți simptome neplăcute din cauza mușcăturii defectuoase. Însă, tratamentul ortodontic poate fi și obligatoriu în momentul în care medicul nostru ortodont consideră că malocluzia dentară a pacientului este de o formă mai gravă; neaplicarea unui aparat dentar ducând la simptome fizice neplăcute, nu doar estetice.

Ce presupune tratamentul ortodontic?

În primul rând, se efectuează o consultație de către medicul nostru ortodont pentru a se putea stabili diagnosticul, mai apoi stabilim planul pentru tratamentul ortodontic. Pentru ca planul pentru tratamentul ortodontic să fie personalizat conform nevoilor pacientului, DentalCare Sîrbu, efectuează o serie de analize suplimentare care constau în radiografii, fotografii și modele de studiu, dar și o serie de măsurători. Mai apoi, acestea sunt interpretate, iar următoarea etapă este montarea aparatului dentar.

În funcție de rezultate, pacientul nostru poate alege dintr-o gamă largă de posibile soluții pentru rezolvarea problemei malocluziei dentare, toate având la bază tratamentul ortodontic. Astfel, de la aparatele dentare mobile sau fixe, la invisalign sau incognito, datorită dezvoltării tehnologiilor medicale, soluționarea mușcăturii defectuoase sau a aspectului inestetic al dinților, cu ajutorul oferit de tratamentul ortodontic, se poate face în funcție de preferințele și stilul de viață al fiecărui pacient în parte.

În ceea ce privește persoanele care nu doresc ca aparatul dentar să fie vizibil, la DentalCare Sîrbu se poate opta pentru cele care sunt aproape invizibile (invisalign).

Reguli pentru igienizarea aparatului dentar

Tratamentul ortodontic care are la bază aparatul dentar și-a demonstrat utilitatea și eficacitatea în cazul a numeroși pacienți. Tratamentul ortodontic odată început, vizitele la cabinetul stomatologic sunt necesare și joacă un rol foarte important în buna evoluție a acestui demers medical. După aplicarea aparatului dentar, pe lângă prezența regulată la consultații, pacientul clinicii noastre trebuie să respecte anumite reguli comunicate de medicul nostru ortodont. În plus, pacientul trebuie să ofere o atenție sporită igienei atât a cavității bucale, cât și a aparatului dentar, pentru ca tratamentul ortodontic să aibă succes. 

Dacă te afli printre persoanele care au apelat la tratamentul ortodontic ca modalitate de corectare a malocluziei dentare, îți recomandăm să:

  • Aplici periajul dentar atât dimineața și seara, cât și după fiecare masă
  • Completezi folosirea periuței de dinți, fie manuală sau electrică, cu utilizarea aței dentare, dușului bucal, dar și a periuțelor interdentare
  • Periezi cu atenție și mișcări fine zonele de deasupra și dedesubtul brackeților, cât și pe aceștia; scopul este pătrunderea cu ajutorul perilor periuței de dinți sub arcul aparatului dentar pentru o curățare cât mai eficientă
  • Îndepărtezi întreaga placă bacteriană și toate resturile de mâncare situate atât între brackeți, cât și pe marginea gingivală; astfel, gingiile nu se vor inflama și nu va apărea posibilitatea sângerării la periaj
  • Aloci aproximativ 30 de secunde pentru fiecare grup dentar în parte, folosind mișcări repetitive, de la un capăt la altul
  • Folosești cu încredere periuțele interdentare și ața dentară; pentru o curățare eficientă a porțiunilor interproximale ale dinților
  • Finalizezi procesul igienizării cu ajutorul dușului bucal, care poate fi compus numai din apă sau din apă și un căpăcel de apă dentară.

Ce probleme apar din cauza inghesuirii dinților?

Prezența înghesuirii de la nivelul dinților aduce cu sine un grad crescut de dificultate în ceea ce înseamnă igienizarea corectă a dinților, porțiunea dintre dinți fiind mai greu accesibilă periuței de dinți. Astfel, placa dentară formată și neîndepărtată eficient contribuie la apariția cariilor dentare, problemelor la nivelul gingiei, dar și a bolilor parodontale. Mai mult decât atât, la DentalCare Sîrbu înțelegem faptul că din cauza acestor probleme dentare apar dezechilibre și la nivel emoțional. Astfel, persoanele care au dinții înghesuiți tind să zâmbească mai puțin din cauza imaginii inestetice a acestora, având un nivel mai scăzut de încredere în sine. În acest caz, tratamentul ortodontic este necesar pentru starea de bine generală a pacientului clinicii noastre.

Opțiuni de tratament pentru dinții înghesuiți

Așa cum am menționat și anterior, la DentalCare Sîrbu, opțiunile pentru tratamentul ortodontic destinat dinților înghesuiți, sunt multiple. Astfel, pacientul clinicii noastre care are nevoie de corectarea malocluziei dentare poate apela la:

Aparate dentare

Acestea sunt de două feluri: fixe și mobile. 

De-a lungul timpul s-a dovedit faptul că cele fixe sunt caracterizate de o eficiență mai crescută. Bracket-urile acestor aparate dentare pot fi confecționate din ceramică, compozit și metal; acestea din urmă fiind cele mai rezistente.

Invisalign

Această metodă este reprezentată de purtarea unei serii de aliniatori detașabili aproape invizibili, adaptabili la dinții oricărui pacient. Fiecare set este purtat aproape două săptămâni, în timp dinții se deplasează treptat înspre așezarea finală plănuită.

Fațetele dentare

Considerăm că acestea sunt o soluție optimă pentru înghesuirile dentare moderate. Prin șlefuirea suprafețelor exterioare ale dinților, la DentalCare Sîrbu, realizăm alinierea, în acest caz tratamentul ortodontic fiind unul de lungă durată, pentru a obține rezultatul dorit.

Ortopedia dento-facială

Recomandăm tratamentul ortodontic de acest tip în cazul înghesuirilor dentare extreme, prin aceasta țintindu-se restructurarea oaselor prin folosirea anumitor aparate speciale.

Cui se recomandă purtarea aparatului dentar?

Odată cu dezvoltarea tehnologiilor medicale, tratamentul ortodontic se poate aplica atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru adulți. Însă, în ceea ce privește copiii, aceștia trebuie să aibă vârsta mai mare de 8 ani, pentru ca dinții permanenți să fi apărut, pentru ca tratamentul ortodontic să fie eficient.

Tehnologia

La DentalCare Sîrbu procedura de aplicare a aparatului dentar este nedureroasă și rapidă, aproximativ 45 minute. Tratamentul ortodontic se efectuează urmând următoarele etape:

  • Inițial izolăm câmpul de lucru cu ajutorul unui dispozitiv pentru îndepărtarea obrajilor și țesuturilor moi numit optragate,
  • În următoarea etapă realizăm igienizarea și periajul profesional pentru a îndepărta în totalitate bacteriile restante de pe suprafața dentară,
  • Ulterior se usucă bine suprafețele dentare și se aplică un gel pentru demineralizarea smalțului pentru 20 sec, 
  • Apoi se spală sub un jet de apă și aer sub presiune, 
  • Ulterior se începe tehnica directă de aplicare a brackeților pe fiecare dinte în parte,
  • După colarea aparatului dentar se introduce arcul de dimensiuni inițiale care se fixează în sloturile brackeților cu ajutorul modulelor, aceste modele pot avea diferite culori în funcție de preferințele pacientului.

La aparatele autoligaturante arcul este fixat în slotul brackeților cu ajutorul clapetei metalice.

Brandurile cu care lucrăm

Brandurile utilizate în clinica Dental Care Sîrbu pentru a efectua tratamentul ortodontic sunt:

  • AMERICAN ORTHODONTICS, de la care folosim brackeții autoligaturanți Empower 2 estetici și metalici, dar și pe cei clasici metalici și estetici cu prescripția Roth
  • FORESTA DENT, de la care folosim bracketii clasici metalici Face Evolution II System
  • EXPERIENCE- SELF LIGATING BRACES, de la care folosim bracketii autoligaturanti

Indiferent de modalitatea aleasă pentru tratamentul ortodontic, la clinica dentară clujeană suntem mereu pregătiți să-ți readucem bucuria de a zâmbi.

Vă invităm să consultați lista de prețuri pentru tratamentele ortodontice. Mai apoi, ne puteti contacta pentru consultație, fie telefonic, fie pe e-mail, fie pe paginile de social media. În cadrul acesteia, evaluăm cazul dumneavoastră pentru a oferi soluția personalizată! 

DentalCare Sîrbu - Clinica dentară clujeană.